Türkiye medyası uçağın düştüğü yeri “Hatay’ın güneybatısı” olarak tanımlıyor ancak bölgenin Lazkiye açıkları olduğu görülüyor. Lazkiye’nin Türkiye sınırına olan mesafesi de dikkat çekici.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki sürati düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutindir biraz. Ege'de Karadeniz'de başka yerlerde bunlar rutin şeylerdir. Kötü niyet içermeyen, uçakların süratinden dolayı elde olmadan olan şeylerdir. “ dedi. Ancak yayınlanan fotoğrafta sınırlara yakın bir yer olmadığı, yüksek hızla aşılamayacak bir konumda olunduğu dikkat çekiyor.

 

Suriye devlet ajansı SANA'da Suriyeli bir askeri sözcü, Suriye kara sularına 1 kilometre uzaklıkta uçaksavarlarla vurulan uçağın yanarak, sahilden 10 kilometre uzaklıkta denize düştüğünü açıkladı. Karasularına 1 km olan bölge karadan Türkiye sınırına en az 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesinin ardından Türk jetinin "Suriye hava sahasını ihlal edip etmediği" tartışması Şam tarafından da tartışılıyor. Suriye devlet haber ajansı SANA, Türk askeri uçağının bölgedeki uçuşunu gösteren bir harita yayınladı. Açıklama şöyle devam etti:

 

'KARA SULARIMIZDA DENİZE DÜŞTÜ'
"Cuma günü öğleden önce saat 11.40 sularında Suriye bölge suları üzerindeki hava sahasının batı yönünde, alçaktan hızla uçan yabancı bir cisim görüldü" diyen Suriyeli askeri sözcü sözlerine şöyle devam etti: "Suriye hava sistemleri, sahilden 1 km uzaklıkta olan uçağa uçaksavarla karşı koydu ve hedefe isabet ettirdi, isabet alan uçak yanarak Lazkiye kentindeki Um el-Tuyur köyünün doğusuna kara sularımız içine, sahilden 10 km uzaklıkta denize düştü."

 

'GEÇERLİ KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE MUAMELE EDİLDİ'
Daha sonra yapılan araştırmada vurulan hedefin Suriye hava sahasına giren bir Türk uçağı olduğunu tespit ettiklerini belirten Suriyeli askeri sözcü, bu tip durumlarda geçerli olan kanunlar çerçevesinde muamele edildiğini ifade etti.

 

'İKİ ÜLKE KOMUTANLARI TEMASA GEÇTİ'
Olayın ardından iki ülke deniz güçleri komutanlıklarının temasa geçtiğini söyleyen Suriyeli askeri sözcü, Suriye gemilerinin Türk tarafıyla kaybolan iki pilotu arama kurtarma çalışmaları yaptığını vurguladı.

 

KIŞANAK: O UÇAĞIN ORADA NE İŞİ VARDI?

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçağın Suriye tarafından düşürülmesini değerlendiren BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'nin son dönemlerde müdahale yanlısı bir tavır sergilediğini söyledi.

 

Kışanak, "Bunun ne kadar tehlikeli ve riskli bir politika olduğu dün yaşananlarla ortaya çıkmıştır. Öncelikle Türkiye'nin bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı durumundan ve bunu da Türkiye eliyle yapma heveslisi olmaktan kurtulması gerekmektedir. Dün yaşadığımız olay gerçekten üzüntü veren, olmaması gereken bir durumdu. Ancak bu, Türkiye'nin Suriye, Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Tüm Türkiye kamuoyunun, AKP Hükümeti'nin bu politikalarını sorgulaması gerekiyor. Başımıza ne dertler açacağı, Türkiye'yi nerelere sürükleyeceğinin bir işareti olmuştur" dedi.

 

"HERKESİN BU TEHLİKEYİ GÖREREK, SORGULAMASI GEREKİYOR"

Kışanak, "Olayın kendisinin karşısında Ankara'nın, iktidarın içine girdiği acziyet de başka bir problemdir. Saat 12.00 gibi uçağın radarla bağlantısı kesiliyor, ama akşam 20.00-21.00'a kadar bu konuda resmi bir açıklama yapamaz halde olan bir iktidar karşımızda. Bir çocuk başını almış da bir yere gitmiş değil, bu ülkenin bir savaş uçağı Malatya hava üstünden havalanmış ve saat 12.00 civarlarında kendisiyle irtibat kesilmiş ama Türkiye kamuoyuna şunun bilgisi verilmedi, bu uçak hangi görev için havalandı, nereye gidiyordu, hedefi neydi? Uçak kaybolacak bir şey değil. Hükümetin izlediği bu müdahaleci, askeri operasyon yanlısı politikayı sürdürebilme kabiliyetinin olmadığı da açığa çıkmıştır. Kendi uçağını 7-8 saat akibetinin ne olduğunu açıklamayacak durumda olan bir iktidarın bu kadar müdahale yanlısı ve heveskar olması Türkiye'yi büyük bir bataklığa sürükleyecek kadar güçlü bir tehlikedir. Herkesin bu tehlikeyi görerek, sorgulaması gerekiyor" diye konuştu.

 

"HERKESİN BUNUN KARŞISINDA DURMASI LAZIM"

Kışanak, Suriye'ye yapılacak olası bir müdahale için de şu değerlendirmelerde bulundu: "Temenni ediyoruz ki, olmasın. Buradan yola çıkarak milli bir gururmuş gibi bu işi tanımlayıp, toplumu böyle hazırlayıp, bir müdahale ve bir sıcak çatışma sürecini başlatma yaklaşımı varsa, herkesin bunun karşısında durması lazım. Bir devlet için savaş uçağının düşürülmesi kolay kabul edilebilir bir şey değildir. Ama bunu kendisi bile 7-8 saat izah edemeyecek haldeyse, o uçağın orada ne işi vardı, hangi görev için gitti, niye sınır ihlali yaptı, bunların cevabını veremiyorsa bu zaten büyük bir problemdir. O nedenle biz bunun bir savaş politikasına vesile edilmesine kesinlikle karşıyız. Bunun Türkiye için, halklarımız için hayırlı bir şey olmayacağını biliyoruz.”