İdlib’de Türkiye’nin garantörlerinden biri olduğu ve Suriye ordusunun operasyonunun askıya alınmasını sağlayan anlaşma konusunda Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’den tepki geldi.

Türkiye’nin anlaşmayı yerine getirme konusunda ‘aceleci davranmadığını’ söyleyen Velid Muallim, ‘Şam yönetiminin bunun gerçekleşmesini beklediğini ve sabırlarının bir sınırı olduğunu’ belirtti.

‘RUSYA’DAN ZORLU OLDUĞUNU DUYDUK AMA…’

Muallim, Şam’ı ziyaret eden Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’yla ortak basın toplantısında, Suriye’nin Türkiye’den İdlib mutabakatını uygulamasını beklediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Mutabakatı yerine getirme sürecini yavaşlatan taraf Türkiye. Şimdiye dek Rus dostlarımızdan durumun zorlu olduğunu ancak Türkiye’nin anlaşmayı yerine getirme eğiliminde olduğunu duyduk. Açık olmak gerekirse, Soçi’de varılan bu mutabakatın yerine getirilmesini bekliyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 2018 günü Soçi’de yaptıkları görüşmede İdlib’de 15 Ekim’e kadar silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakata varmıştı.

Anlaşma, Türkiye’nin silahlı muhalifler, Rusya’nın da Suriye ordusuna garantör olmasını öngörüyordu.

Ankara, silahlı isyancıların mühlet çerçevesinde çekilmemesi sonrası ek süre talep etmişti.