Tecrite Karşı Mücadale Platformu (TKMP), Şubat ayında F Tipi Cezaevlerinde tutuklulara yönelik işkence ve hak ihlallerini açıkladı. Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen TKMP üyeleri adına Esra Çakmak açıklama yaptı.

SÜRGÜN SEVKLER

F tipi cezaevlerinde, siyasi tutuklulara dönük disiplin cezalarının, sürgün sevkler ile bedensel ve psikolojik işkencelerin sürdüğüne dikkat çeken Çakmak, "Sürgün sevkler sırasında tutsaklara çıplak arama dayatılarak insanlık onuru hedef alınıyor. Bu aramalar sırasında tutsaklar gardiyanların tacizine ve şiddetine uğruyor. İşkence, hapishane doktorlarından, adli tıbba ve savcılara kadar uzanan farklı kanallarla da devam ediyor" dedi.

'YILMAZ, CEZAEVİNDEN TABUTLA ÇIKAN NE İLK NEDE SON TUTSAK'

KCK davasından tutuklu bulunan Şabahattin Yücel'in yaşamını yitirdiğini hatırlatan Çakmak, şöyle devam etti:

"Şahabattin Yücel hapishaneden tabutla çıkan ne ilk ne de tecrit ve baskı devam ettiği sürece son tutsak olacak. Şu anda hapishanelerde serbest bırakılması gereken ama tedavileri doğru düzgün yapılmayan 50'den fazla hasta tutsak yaşam savaşı veriyor."

BAZI HAK İHLALLERİ VE İŞKENCELER

Esra Çakmak, hapishanelerden kendilerine ulaşan bazı hak ihlalleri ve işkenceleri şöyle aktardı:

-Şakran Cezaevi'nde kadın tutuklulara çıplak arama dayatılıyor. Kabul edilmediğinde gardiyanlar tarafından darp ediliyor. En son tek kişilik hücrede kalan H.D. isimli çocuk, sürgün sırasında kendisine dayatılan çıplak aramayı kabul etmediği gerekçesiyle gardiyanlar tarafından şiddete uğradı.

-Midyat M Tipi Cezaevi'nde kalan 27 tutuklu hiçbir gerekçe ve neden gösterilmeden Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi.

'SÜRGÜNLERİN AMACI TUTUKLULARI YALNIZLAŞTIRMAK'

Sürgünlerdeki amacın, tutukluların yalnızlaştırılması, aileleri ve yakınlarıyla ilişkilerinin kesilmesi olduğunu söyleyen Çakmak, "Tecrit ve saldırı sadece içeriyle de sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda tutsakların aileleri de hedeflenerek çok geniş bir toplumsal tabana yayılıyor" dedi. Çakmak ayrıca, görüşlerde ailelere de çıplak arama dayatmasında bulunulduğu bilgisini verdi. (ETHA)