"KCK" davasından tutuklu bulunduğu Urfa E Tipi Cezaevi'nden Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın, sürgün sırasında kalp spazmı geçirdiği ortaya çıktı. Ayhan'ın götürüldüğü cezaevinde de tek kişilik tecrit hücresine alındığı bildirilirken, kalp spazmının burada da sürdüğü öğrenildi. Ayhan'ın avukatı Sevda Çelik Özbingöl, Ayhan'ın sevk edildiği esnada rahatsız olduğunu ve buna rağmen sürgün edildiğini belirtti.

 

'10 MAHKUM DARP EDİLEREK SÜRGÜN EDİLDİ'

Ayhan'ın F Tipi Cezaevi'ne sürgünün ardından bugün görüşüne giden Av. Sevda Çelik Özbingöl, "Deyim yerindeyse tüylerim diken diken oldu" diyerek Ayhan'ın dışındaki 10 mahkumun sevk edildiği esnasında darp edildiğini söyledi. Özbingöl, sürgün edilen 11 kişinin tek kişilik koğuşlarda tutulduğunu belirterek, "Tecrit odalarında tutuluyorlar. Kimseyle görüştürülmelerine izin verilmiyor" ifadesinde bulundu.

 

AYHAN KALP SPAZMI GEÇİRDİ

Müvekkili BDP'li Ayhan'ın sevk edilmeden hemen önce kalp sıkışması yaşadığı için revire çıkarıldığını belirten Özbingöl, "Revirde olduğu esnada Cezaevi 2. müdürü başka bir cezaevine sevkinin çıkarıldığını söylemiş. Müvekkilim 'Ben çok kötü hastayım. Bu durumda sevkim yapılmamalı' demesine rağmen müdürün 'Adalet Bakanlığından ve Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğü'nden emir geldi' dediğini söyledi.

 

Hasta olmasına rağmen 10 mahkumla birlikte eli kelepçeli bir şekilde ring aracına bindiriliyor. O esnada askerler tarafından 10 mahkum feci şekilde dövülüyor. Müvekkilim Ayhan sağlık durumu kötü olduğu için Adana'da hastaneye kaldırılıyor. Orada kalp filmleri çekiliyor. Bir müddet hastanede kaldıktan sonra tekrar cezaevine getiriliyor" diye konuştu.

 

AYHAN'IN BULUNDUĞU TEK KİŞİLİK KOĞUŞTA SADECE YATAK VAR!

11 siyasi mahkûmun bulunduğu tek kişilik hücrelerde sadece birer yatağın bulunduğuna vurgu yapan Özbingöl, "Sadece bir yatağın olduğu tek kişilik koğuşta sabun bile yok. Orada yaşanan insanlık dışı uygulama diz boyu" şeklinde tepkisini dile getirdi. Tecrit koğuşlarının hükümlü olan mahkûmların konulduğu yer olduğunu söyleyen Özbingöl, "Ayhan'ı koruma adı altında Adana'ya götürdüler; ama bulunduğu yer cezalandırılma yeridir. Bu nasıl bir çelişkidir anlamıyorum" dedi.

 

Özbingöl, yapılan sürgünlerin yasal bir çerçevesinin olmadığını söyleyerek, mahkûmun sağlık koşulu kötü olmasına rağmen yasalara haykırı bir şekilde sürgün edildiğini, Ayhan'ın yargılaması Diyarbakır'da olmasına rağmen uzak bir şehre sürgün edildiğini, seçilmiş olmasına rağmen eline kelepçe takılarak götürüldüğünü ve tek kişilik koğuşta tutulması hukuksuzluk üstüne hukuksuzluğun ispatı olduğunu belirtti.

 

Konu hakkında BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş twitter’dan şunları yazdı:

 

Milletvekilimiz İbrahim Ayhan zorla Adana cezaevine nakledilmiş, nakil sırasında ve Adana cezaevinde kendisine hakaretler edilmiş. Cezaevinde tek kişilik tecrit hücresine konulmuş, sabun, vantilator vb dahil kişisel ihtiyaçları karşılanmamış, iki defa kalp spazmı geçirmiştir.

 

Konuyla ilgili adalet Bakanı ile görüsülmüş ve bu işkenceye acilen son verilmesi istenmiştir. Ayrıca vekillerden oluşan bir heyet de cezaevine inceleme ve ziyarete gidecektir. Akp'nin zulüm ve işkence uygulamaları içeride dışarıda fark gözetmeden sürüyor, Akp'yi de bakanı da kınıyorum.

 

Milletvekiline bile işkence yapmakta sakınca görmeyen bir bakanlığın adı Adalet Bakanlığı olamaz, İşkenceci bakan ve bakanlık olabilir ancak.