Diyarbakır’ın Sur ilçesinde operasyonlar sırasında mahsur kalan 32'si tutuklu 40 kişi hakkındaki iddianame kabul edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, Sur’da 104 gün süren operasyonun ardından mahsur kalan DİHA Muhabiri Mazlum Dolan’ın da aralarında bulunduğu 32’si tutuklu 40 kişi hakkında hazırladığı 109 sayfalık iddianame Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

19 Şubat, 3 ve 7 Mart tarihlerinde tahliye edilen sivillerin “suçlu” suçlu olduğu öne sürüldü. İddianamede, 20 kişi hakkında “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Aralarında DİHA Muhabiri Mazlum Dolan’ın bulunduğu 20 kişi hakkında ise “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” , “Toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” suçlarından cezalandırılmaları istendi.

İddianamede, suç delili olarak tanık beyanları, gizli tanık ifadeleri, Sur ilçesi dışında katıldıkları basın açıklaması ve yürüyüşler gösterildi.

‘SUR’DA KANTON KURULMAK İSTENDİ’

PKK ve KCK’nin kuruluşu, işleyişi, örgütlenmesinin anlatıldığı iddianamenin giriş bölümünde, öz yönetim için Irak, Türkiye, Suriye ve İran topraklarında “Birleşik ve bağımız Kürdistan kurma hedefine yönelik girişimler” olduğu savunuldu. Savcı, bu suçlamaya delil olarak KCK Başkanlık Konseyinin öz yönetim ile ilgili basına verdiği demeçleri gösterdi. Savcı, öz yönetim ilanıyla Sur’da “Kanton” kurulmak istendiğini savundu.

TAHLİYE SONRASI EMNİYETE İHBAR YAPILMIŞ

İddianamede, asker ve polisin attığı havan mermisi nedeniyle 19 Şubat’ta ağır yaralanarak yaşamını yitiren Fatma Ateş’i ambulansın bulunduğu yere taşıdıktan sonra gözaltına alınarak tutuklanan Mazlum Dolan ile Hüsamettin Ateş, Sinem Ateş, Fatma Ateş, Fahrettin Ateş ve Ekrem Karatay isimli yurttaşlar hakkında polise 3 ihbar yapıldığı ortaya çıktı.

Dolan ve 5 yurttaş hakkında “Sur’da mahsur kaldı diye anons edilen soyadı Karatay olan Ahmet, İhsan Ekrem Karatay isimli şahıslar örgütün bombacı elemanları olup bunları oradan çıkarmak istiyorlar izin vermeyin… Bu bayanla (Fatma Ateş) beraber çıkarılan diğer 5 kişiyi iyi inceleyin onlar da oradaki teröristlere yardım eden kişiler ya da onlardan olabilir… Biz her zaman devletimizin polisimizin yanındayız Allah yardımcınız olsun Allah sizleri korusun” şeklinde ihbarlar yapıldığı ortaya çıktı.

ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR SUÇ DELİLİ SAYILDI

Tutuklu olan Sinem Ateş’in Sur’da çektiği fotoğraflar suç delili sayıldı. Dolan ile birlikte tutuklanan Fahrettin Ateş, iddianamedeki ifadesinde, Sur’da neden mahsur kaldıklarını şöyle anlattı:

“Mazlum Dolan Valiliği arayarak Sur’dan çıkmak istediğimizi söyledi ancak bize yasağın kalkmasını beklememizi söylediler. Bu sebeple bu evde kalmaya devam ettik.”

İddianamede, Sur’da tahliye edilen DİHA Muhabiri Dolan’ın da üzerinde “Suç ve suç unsurlarının tespit edilmediği” belirtildi.

Tutuklu olan DBP Bağlar İlçe Başkanı Rihan Kavak Özbek’in operasyon öncesi katıldığı bütün basın açıklaması ve etkinliklerin suç delili sayılırken, Özbek’in iddianamedeki ifadesinde, “Ben çatışmaların yaşandığı bölgede barış için savaşa karşı olduğumuzdan orada bulunuyordum” diye belirtti. Davanın ilk duruşması aralık ayında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

(Kaynak: Evrensel)