Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun Sur için 2016 yılında verdiği “acele kamulaştırma” kararına yapılan itirazı oy çokluğuyla reddetti. Davayı ÖHP ve Sur Platformu adına takip eden avukatlar, kararın yasaya aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Evrensel'de yer alan habere göre Bakanlar Kurulu, 2012 yılında Sur ilçesini “riskli alan” ilan etmiş, 21 Mart 2016’da Resmi Gazetede yayınladığı kararla, Sur ve Yenişehir ilçelerinde bulunan 15 mahalledeki 6 bin 300 parsel için “acele kamulaştırma” kararı alınmıştı. Mezopotamya Ajansı’ndan Deniz Tekin ve Esra Solin Dal’ın haberine göre; “Acele Kamulaştırma” kararının yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için Bakanlar Kurulu’nu temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan dava Danıştay 6. Dairesi’nce reddedildi. Bunun üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz başvurusunda bulunan mülk sahipleri, Danıştay 6. Dairesi’nin ret kararının yasaya ve usule aykırı olduğunu belirterek, kararının iptal edilmesini istedi. İptal başvurusunu inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, oy çokluğuyla itirazı reddetti. 

‘DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Kamulaştırma davalarını Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) adına takip eden avukatlardan Süleyman Şahin Danıştay’ın ret kararını tamamıyla davalı tarafın savunma dilekçesinde öne sürdüğü gerekçelere dayandığına dikkat çekerek, “Sur için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2012 yılında riskli alan araştırmasında Sur’daki yapıların sadece yüzde 6’sının riskli olduğunu tespit etmiş. Şimdi 2016 yılına gelindiğinde ne değişti de Sur’un tamamı için yıkım kararı verildi. Bunun irdelenmesi gerekiyor” dedi.   

Davayı Sur Platformu adına takip edilen avukatlardan Şilan Çelik, “Sur’da riskli görülen her yapı tek tek incelenerek ayrı ayrı kararlar verilmeliydi. Bu nedenle Danıştay soyut bir gerekçelere dayanarak ret kararı verdi” dedi. Evleri acele kamulaştırılan yurttaşlar dava sürecinde etkili hukuk yollarına kullanamadığını vurgulayan Çelik, “Bazı mağduriyetler yaşandı. Dava harçlarının altından kalkamayan insanlar ilk başta toplu olarak dava açtı.

Ancak Danıştay bu davaların tek tek açılması yönünde karar verdi. Bu karar üzerine davaları tek tek açtık. Yaptığımız itiraz üzerine daha sonra Danıştay toplu olarak başvuru yapılabileceği yönünde karar verdi. İtirazların reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluna gittik. Şu an olmasa da Sur’da yapımı devam eden projeler ve bütün planlar iptal edilecek. Bu yanlıştan dönülecek ancak çok geç olacak. Sur şu anki haliyle kalmayacak birçok insan göç etmek zorunda kalacak. Bunlara rağmen Biz Sur’da yaşayan insanlarla birlikte hukuki mücadelemizi vereceğiz.  Sur’un yıkılmaması için yapılması gereken bütün yasal yollara başvuracağız. Davanın takipçisi olacağız” diye vurguladı.