UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı, İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde sürüyor.

Tehlike altındaki kültürel miras alanlarıyla ilgili gündemler bugün de görüşülmeye devam ediyor.

Bu gündemler arasında Sur’la ilgili hazırlanan karar taslağı da var.

Sur'la ilgili görüşmeleri takip etmek amacıyla toplantıda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soyukaya ve Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinççioğlu, karar taslağında yer alan bilgilerin yetersiz ve eksik kalması nedeniyle, görüşmelere saatler kala üye devlet temsilcileri, ICOMOS ve UNESCO temsilcileriyle görüşmelerini sürdürüyor.

Sur'daki durumla ilgili bilgi veren Kışanak ve beraberindeki heyet, hazırladıkları görüş ve öneri metnini genel kurula, devletlerin temsilcilerine, ICOMOS ve UNESCO temsilcilerine sundu. Taslağın bu görüş ve öneriler doğrultusunda gözden geçirilmesini, yeniden düzenlenerek genel kurulda görüşülmesi önerisinde bulunuldu.

BELEDİYE GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Eş Başkan Kışanak ve beraberindeki heyetin hazırladığı öneri metninde şöyle denildi:

"Dünya Mirası ve onun tampon bölgesi olan tarihi Suriçi'nin daha fazla tahrip edilmemesi için yıkım ve hafriyat atım faaliyetlerinin bir an önce durdurulması, askeri ablukanın hemen kaldırılması, UNESCO Dünya Miras Merkezi/Danışma kurullarından oluşan bir reaktif izleme komisyonunun acil olarak Suriçi'nde incelemelerde bulunması, alanda farklı disiplinlerden bilim insanları ile Alan Yönetimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili belediyelerin katılımıyla oluşturulacak bir komisyon marifetiyle koruma kuram ve kuralına uygun kapsamlı tespit ve belgeleme çalışmalarının yapılması, kamulaştırma kararının kaldırılması, göçe zorlanan halkın Suriçi'ne dönmelerinin koşullarının oluşturulması; tüm bu çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için UNESCO Dünya Miras Komite'nin 40. oturumunda gerekli kararların alınması gerektiğini önemli bulmaktayız."