Diyarbakır Sur'da mahsur kalan sivillerin yargılandığı davada sanık avukatları, mahkeme heyetinin davada taraflı olduğunu, tutuklulara yönelik dün yaşananların gerginlik olmadığını, çok net bir işkence olduğunu söyledi. 

Özgürlükçü Demokrasi'de yer alan habere göre, Sur'da “sokağa çıkma yasağı”nın 104’üncü gününde çatışmalar nedeniyle ilçede mahsur kalan 32’si tutuklu 40 kişi hakkında açılan davanın duruşmasına bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dün mahkeme salonunda polis ve askerler tarafından darp edilen 24 sanıktan 8’inin getirildiği duruşmada avukatları hazır bulundu.

Adliyedeki nezarethane tutulmasına rağmen 16 sanık “duruşma düzenini bozdukları” iddiasıyla mahkeme heyeti tarafından duruşma salonuna alınmadı. Dün duruşmada annesi Remziye Tosun’un yanında olan 3 yaşındaki kızı Beritan’ın duruşmaya getirilmemesi de dikkat çekti. 60 yaşındaki Seniha Sürer, duruşmada fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

“DGM’LERDE YAŞANANLAR DÜN BURADA YAŞANDI”

Duruşmada mahkeme heyetinin tutumuna tepki gösteren Amed Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mahsum Batı, dün duruşma salonunda sanıklara ve avukatlara yönelik müdahaleye tepki göstererek, “Dün burada meslektaşlarımıza ‘siz teröristsiniz’ denilerek bazı meslektaşlarımızın üstüne yürümüşler. Asker ve polislerin meslektaşlarımıza yönelik tavrını kabul etmemiz mümkün değil.

20 yıllık avukat olarak DGM’lerde (Devlet Güvenlik Mahkemeleri) yaşanan ve asla tasvip etmediğimiz görüntüler dün burada yaşandı. Avukatlık Kanunu, barolara insan haklarını koruma görevi vermiştir” dedi.

MAHKEME HEYETİ'DEN DÜNKÜ SALDIRI SAVUNMASI 

Avukat Batı’nın sözüne kesen mahkeme başkanı, açıklamanın dava ile ilgisi olmadığını ileri sürerek, “Baro bununla ilgili basın açıklaması yapsın. Dün yaşananlar ne sanıkların ne jandarmanın ne de bizim suçumuz. Bu kadar sanık bir arada yargılanırsa böyle olur” dedi.

 Avukat Resul Temur ise, davada yargılanan 16 sanığın adliyeye getirilmesine rağmen neden mahkeme salonuna çıkarılmadıklarını sorunca, mahkeme başkanı, “Duruşmanın düzenini bozdukları için duruşma salonuna getirilmemeleri yönünde talimat verdim” yanıtı verdi. Ardından, avukatların, sanıkların duruşmaya getirilmesi yönündeki talepleri kabul edilmedi. Bu sırada Avukat Cemile Turhallı Balsak’ın müvekkili Helin Şen ile görüşmesinin engellenmesi üzerine jandarma ile avukatlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

6 KİŞİNİN TAHLİYESİ TALEP EDİLDİ 

Duruşmaya tutuklu bulunan Seda Arslan’ın savunması ile devam edildi. Arslan, gözaltında polisin 2 yaşındaki çocuğunu vermemekle tehdit ederek kendisine zorla ifade imzalattırmak istediğini söyledi. Yapılan savunmaların ardından görüşünü açıklayan duruşma savcısı, Remziye Tosun’un aralarında bulunduğu 6 sanığın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

SİVİLERİN TAHLİYE EDİLDİĞİNİ BAŞBAKAN DA SÖYLEDİ 

Mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Muharrem Şahin, “Dönemin başbakanı Sur’da tahliye edilen sivillerle ilgili ‘Sur’da sivilleri tahliye ettik’ diye basına günlerce haber yaptılar. Şimdi ise tutuklanan müvekkillerimize ‘Siz neden Sur’dan çıkmadınız? O zaman siz örgüt üyesiniz’ diye suçlanıyor. Bu nedenle tutuklular” dedi.

“REDDİ HAKİM TALEBİ” 

Gazeteci Mazlum Dolan’ın avukatı Resul Tamur da, dün duruşmada yaşananlardan mahkeme heyetini sorumlu tutarak, adil ve tarafsız bir yargılama yapılmadığı için “reddi hakim” talebinde bulundu. Tamur, talebinin gerekçelerini şöyle sıraladı: “Dünkü olay basit olarak geçiştirilemez. Dün yaşananlar gerginlik değil işkencedir. Sanıklara yönelik açık bir işkence yapıldı. Tutuklulara savunmalarının kısıtlanmasına demokratik tepkilerine gösterdiği için işkenceye maruz kaldı. Bu nedenle savunma hakkını kısıtladığınız ve buna karşı ses çıkarmayan mahkeme üyelerini reddediyorum. Güvenlik güçlerine yasa ve usule uyması konusunda çağrı yapmadınız. 

Mahkeme heyeti, duruşma salonunda yaşananları engellemedi. Bu nedenle sizi reddediyorum. Dün bizim gözümüz önünde tutuklulara işkence yapıldı. Tutukluların durumunu ve can güvenliğini merak eden avukatların talebine karşı jandarmaya, ‘Gidin bakın diriler mi?’ dediniz. Bu sözlerinizden sonra işkence muamelesi yapanlar da güldü. Dün taraf tuttunuz, taraflı davrandınız. İşkenceden yana taraf haline geldiniz.”

Tamur’un reddi hakim talebini değerlendirmek kısa bir ara veren mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Reddi hakim talebinin bir üst mahkeme olan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi ve karar verilinceye duruşmaya ara verilmesine karar verildi.