Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Alipaşa Mahallesi'nde önceki gün mahallenin yas evinin yıkılmasından sonra bir ailenin evi de içinde eşyaları olduğu halde yıkıldı.

Yıkıma mahalle halkının karşı çıkması üzerine polis havaya ateş açtı. Evin yıkılmasına karşı çıkan 3 kişi de darbedilerek gözaltına alındı. Gazetecilerin ise görüntü almaları engellenerek bariyerlerin dışına çıkarıldı.

İnanç Yıldız'ın Evrensel'de yer alan haberine göre, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkım hız kazandı. Çok sayıda polis, yıkım aracının ve hafriyat kamyonun getirildiği Alipaşa Mahallesi’nde evler polis gözetimde yıkılıyor. Önceki gün mahallenin yas evinin yıkılmasından sonra yıkım ekimleri bir ailenin evini de içinde eşyaları olduğu halde yıkmaya geldiler.

Evin yıkılmasına karşı çıkan Sadık Dün, Abdulcelil Tosun, Ercan Yılmaz adlı kişiler darp edilerek gözaltına alındı ve emniyete götürüldü. Çocuğunun darp edildiğini gören Ayşe Dün de polislere tepki gösterince darbedilerek olay yerinden uzaklaştırıldı.

HAVAYA ATEŞ AÇILDI

Yaşanan olayı anlatan mahalleli Reyhan Balcı, “Sabah saatlerinde kepçe evin önüne geldi. Evin yıkılmasına karşı çıkanları polis vurup yere attı. Çocuğunu öyle gören anne Ayşe Dün’de tepki gösterdi. Onu da darp ettiler. Ondan sonra havaya ateş açtılar.” dedi.

 GÖZALTINA ALINANLAR VAR

Evinin yıkılmasını istemeyen Ayşe Dün ise yaşananları şöyle anlattı: “Evimde eşyalar varken zorla yıktılar. Oğluma copla vurdular. Ben hastayım, raporum var, bana da vurdular. Ben dava açacağım. Oğlumu da alıp nereye götürdüler bilmiyorum. Bana bilgi de vermediler”

Başka bir mahalleli ise, “Sözde demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Gelip zorla insanların evini yıkıyorlar. Madem kamulaştırıyorsunuz, bari insanları mağdur etmeyin. Sanki bir suçumuz varmış gibi davranıyorlar. Hakkımız neyse onu versinler. Ne biz mağdur olalım, ne onlar mağdur olsun” dedi.

‘CİDDİ BASKI UYGULANIYOR’

Yıkım haberini alan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri yıkımın gerçekleştiği Alipaşa Mahallesi'ne geldiler. Konuya dair açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, “Mahallede halen evini vermemiş insanlar var. Bu insanlar evini vermemekte çok kararlılar. Ancak evlerinin yıkılması için çok ciddi baskılara maruz kalıyorlar. Bugünde içinde eşyaları olan bir ev yıkıldı. İnsanların iradeleri dışında evleri yok ediliyor ve bunda ısrarcı olan bir siyasi idare var. İnsanların evi yıkarak, bunun üzerinden rant sağlayarak insanları çıkarmak istiyorlar. Ama burada oturan sivil halk var. Yaşam alanıdır, gitmek istemiyorlar” dedi.

‘İNSANLAR PSİKOLOJİK BASKI ALTINA ALINIYOR’

Yıkıma dair konuşan Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu, “Dün yas evinin yıkılması toplumun değer yargılarına bir müdahaleydi. İnsanların buradaki yaşamlarını sürdürmeye dair halen umutları var. Ama kökten bir şekilde yok etmeye çalışıyorlar. Yas evinin yıkılması bir psikolojik yıkım aygıtıdır. Bugün abluka altına alınan alanın içinde kalan ailelerin çoğu kararlı bir şekilde çıkmak istemediklerini dile getiriyorlar. Aynı zamanda anlaşma yoluna da gidilmemiş bu ailelerle.

Teklif edilen parayı kabul etmemişler. Mahkeme açmışlar. Dolayısıyla şuan ailelere evlerini boşaltamadıkları için çevrede kalan boş gördükleri yerleri yıkarak üzerlerinde bir psikolojik baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Dün Alipaşa Yas Evi’nin yıkılması da bu şekilde bir psikolojik bir baskıydı.

Bugünde bir yurttaşın evi içinde eşyalar olmasına rağmen yıkım gerçekleştirildi. Ev sahibi acele şekilde gelip yıkımı durdurmak isterken darp edildi. Buna tepki gösteren mahalle sakinleri de gözaltına alındı. Şu an gözaltındalar, durumlarını bilmiyoruz. İfadeleri alınıp bırakılacağı söyleniyor. Burada şu an uygulanan evlerinden çıkmak istemeyen ailelerin direncini kırmaya yönelik politikalar” dedi.