Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı.

Sur Belediyesi eş başkan vekilleri tarafından yapılan açıklamada, “Biz halkın seçilmiş iradesi olarak belediye meclis üyesi ve personelimizle beraber görevimizin başındayız” ifadeleri kullandı.

2 Eylül’de Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında üç yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de “Belediye ve bağlı idarelerin terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağladığı gerekçesiyle valilik tarafından belediye veya bağlı idare taşınırlarına, bölgenin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulabilecek” ifadesi yer alıyordu.

BELEDİYE EŞ BAŞKAN VEKİLLERİNDEN AÇIKLAMA

Demokratik Bölgeler Partisi'nin 2014 yılındaki yerel seçimlerde yüzde 54 oranında oy alarak yönetimini aldığı Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi eş başkan vekilleri Değer Kutlu ve İzzettin Candan konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Henüz tarafımıza bir tebligat olmamasına rağmen biz de son dakika haberi olarak yeni öğrendik. Biz halkın seçilmiş iradesi olarak belediye meclis üyesi ve personelimizle beraber görevimizin başındayız. Ayrıca halkın seçilmişleri olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz."

YILDIRIM VE SOYLU AÇIKLAMA YAPMIŞLARDI

Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugünkü valiler toplantısında kayyuma dair konuşmuştu. Yıldırım, "Belediye başkanlarıyla ilgili valilerimize tam yetki verildi. Lütfen çekingen, ürkek davranmayın. Bu bir vebaldir, büyük bir sorumluluktur. Hiç tereddüt etmeyin, yasaları uygularken asla ve asla tereddüt etmeyin. Gençlerimizi dağa teşvik edenlere asla prim vermeyin. Gereğini yapın kardeşlerim" demişti.

Soylu’nun açıklaması ise şöyle:

"Türkiye'de yerel yönetimler üzerinden terör örgütlerini besleyen bir anlayış söz konusudur. Bu devlet tarafından tespit edilmiştir. Bugün 28 belediyeye uygulanmıştır. Kanun Hükmünde Kararname çıktı. Kararlılığımızdan geri adım atmamız mümkün değildir. Neymiş, müsaade etmeyeceklermiş… Ya herro ya merro devletin gücünü anlamayanlara gerekli cevabı vereceğiz. Teröre destek veren belediyeler hakkında gereği yapılacak."

(Kaynak: DİHA)