AFYON - Sultandağı ilçesinde iki grup arasında "yol verme" nedeniyle yaşanan tartışma sonrası çıkan kavgada Orhan Şahin'in yaşamını yitirmesinin ardından ilçede gerginlik devam ediyor. Şahin'in ölümü sonrası ilçedeki Kürtlere yönelik "Vatansever" adlı grubun saldırıları devam ederken, can güvenliği kalmayan Kürt aileler ise, ilçeyi terk etmeye hazırlanıyor.

Afyon'un Sultandağı ilçesinde iki grup arasında "yol verme" nedeniyle 28 Aralık 2012 tarihinde çıkan tartışma sonrası yaşanan kavgada bir kişi yaşamını yitirirken, 2 kişi ise yaralanmıştı. Kavgada üniversite öğrencisi Orhan Şahin'in (18) yaşamını yitirmesinin ardından ilçede Kürtlere yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Cenaze Türk bayraklarıyla donatıldı ve olay Kürt-Türk gerilimine dönüştürüldü. Pazaraltı Mahallesi'nde bulunan 8 Kürt evi ise hala polis ablukasında tutuluyor. Kürtlere yönelik saldırı nedeniyle 8 evde bulanan toplam 80 nüfus birarada, aynı evde toplu bir şekilde kalıyor. Çoğu inşaat işçisi olarak geçimini sağlarken, çocuklar ise okullara gidemiyor. Öte yandan Afyon Üniversitesi'nde okuyan 12 Kürt öğrenci de can güvenlikleri olmadığı için okullarını terk edip, memleketlerini gittiği belirtildi.

KİŞİSEL KAVGA KÜRTLERE MAL EDİLDİ

20 yıl önce çoğu ekonomik nedenlerle Van, Bitlis ve Muş illerden gelerek, Sultandağı ilçesinde yaşamlarını kurmaya çalışan Kürt aileler, yaşanan saldırılar nedeniyle tedirgin.

Ailelerin kaldıkları 8 evin boşaltılması için İlçe Kaymakamlığı 3 yüz bin TL değer biçiyor. Aileler de, can güvenlikleri olmadığı için ilçeden gitmeye karar verdi.

Kürt aileler, Kaymakamlık, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'nün "Vatansever" adı altında oluşan grubu sakinleştirip, Kürtleri göndereceklerini söylediğini belirtiyor. Vatansever grup içerisinde yer alanların, ellerini kollarını sallayarak ilçedeki Kürt ailelere yönelik saldırısı ise devam ediyor.

Söz konusu saldırıların engellenmediğini belirten Kürt aileler, kendileri hakkında "sürgün" kararı verildiğini belirtiyor. Kürt aileler, kişisel bir kavgada yaşamını yitiren Orhan Şahin'in ölümünün kendilerine mal edildiğini dile getiriyor.

Orhan Şahin'in ölümünden sorumlu tutulan Kıran ailesi ise, çaresizce 50 bin TL kan parasını Şahin'in ailesine vereceğini söylüyor. Gerginliğin devam ettiği Sultandağı ilçesinde Kürt aileler ilçeyi terk etmeye hazırlanıyor. (ANF)