İçişleri Bakanlığı, Bakan Süleyman Soylu'nun, kara para aklama suçlamasıyla Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'a ait uçağı kullandığı iddialarına yönelik açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, uçağın kullanıldığı doğrulanırken, bedelin Soylu'nun sahibi olduğu şirket tarafından karşılandığı ve kiralama işleminin bir sivil havacılık işletmesi aracılığıyla olduğu belirtildi.

Cumhuriyet'ten Tuncay Mollaveisoğlu'nun haberinde, 2017'deki seçim döneminde Soylu'nun ABD'nin talebi üzerine tutuklanan Korkmaz'a ait bir uçağı kullandığı iddia edilmişti. Mollaveisoğlu, Kanadalı Bombardier firmasının 54 milyon dolar değerindeki, TC-YYA kuyruk numaralı Global tipi uçağın başka birçok gazeteci ve siyasetçi tarafından da kullanıldığını öne sürmüştü.

44 BİN DOLAR KİRALAMA BEDELİ

İçişleri Bakanlığı ise haberle ilgili açıklamada bulunarak, Soylu’nun Korkmaz’ın uçağında seyahat ettiği yönündeki haberi kısmen doğruladı. Bakanlığın açıklamasında, kiralamanın Söğüt Havacılık A.Ş.'den yapıldığı, şirketin elinde ‘uçak kalmaması’ nedeniyle, şirketin Korkmaz'a ait olan Borajet'ten kiralama yaptığı belirtildi. Açıklamada, kiralamaya ilişkin fatura da paylaşıldı. Kiralamaya ait faturanın Soylu’nun sahibi olduğu Engin Sigorta’ya kesildiği ve kiralama bedelinin 165 bin 808 TL (44 bin dolar) olduğu görüldü.

Açıklamada, 2017 Anayasa Referandumu çalışmalarının son bir haftasında İçişleri Bakanlığı’na ait uçak ve helikopterler olmasına rağmen, seçim yasakları sebebiyle ve 'siyasi etik gereği' bu araçların kullanılmadığı savunması yapıldı. Seçim çalışmalarında, bedeli İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından karşılanan uçağın en uygun fiyatı veren Söğüt Havacılık A.Ş. adlı ticari işletmeden kiralandığı ifade edildi. 

'MÜSAİT UÇAK YOKTU, BORAJET'TEN KARŞILANDI'

Bakanlığın açıklamasında, "Uçak veya araç kiralama şirketlerinin o an müsait uçağı olmaması durumunda, başka bir şirketten ikincil kiralama yaparak müşterilerinin talebini karşıladığı, sivil havacılıkta sıklıkla rastlanılan ve bilinen bir durumdur. Anlaşıldığı kadarıyla Söğüt Havacılık firması, o an müsait uçağı olmadığı için, Borajet adlı firmadan da uçak temin ederek müşteri talebini karşılama yoluna gitmiştir.

Toplam 12,5 saatlik yurt içi uçuş gerçekleşmiştir. Seçim çalışmaları tamamlandıktan sonra, Söğüt Havacılık A.Ş. tarafından söz konusu hizmete ait fatura düzenlenmiş, Sayın Süleyman Soylu’nun sahibi bulunduğu işyeri adına kesilen faturanın bedeli, yine kendi firmasından ödenerek, süreç tamamlanmıştır.  2017 yılındaki seçim çalışmaları sırasında gerçekleşen bu hadisede, gerek uçak talebi, gerekse hizmetin karşılığı olan ödemenin yapılması sırasında temas edilen tek kurum, Söğüt Havacılık A.Ş.’dir. Bu durumu teyit eden fatura da ekte olup, kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Daha önce Sözcü Gazetesi tarafından dile getirilen ve şimdi de benzer şekilde Cumhuriyet Gazetesi tarafından hangi amaca yönelik olduğu belli olan iftira kampanyasının bir bölümü olarak planlanan bu haberlere karşı, hukuki hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.

BORAJET ARACILIĞIYLA KARA PARA AKLAMA SUÇLAMASI

ABD'de Utah Savcılığı’nın 28 Nisan 2021'de hazırladığı iddianameye göre Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye ve Lüksemburg'daki banka hesapları aracılığıyla 133 milyon dolar kara para akladı. Utah Savcılığı, Korkmaz ve ortaklarının, 'haksız yolla elde edilen gelirlerle aklanan paraları Borajet havayolu şirketini, Türkiye ve İsviçre'deki otelleri, Queen Anne adlı bir yatı, İstanbul'da Boğaz'da bir villa ve apartman dairesini satın almak için kullandıklarını' söyledi.