IŞİD'in bölgedeki tehdidini arttırması sebebiyle 2015 yılında Suriye'nin Karakozak Köyü'nden, Türkiye sınırına daha yakın Eşme Köyü'ne taşınan Süleyman Şah Türbesi, bu kez geri taşınıyor.

Hürriyet'in haberine göre, son günlerde Urfa Tugayı'nda yaşanan hareketliliğin Süleyman Şah Türbesi ile ilgili olduğu ortaya çıktı.

Süleyman Şah Türbesi'ni korumakla da görevli Şanlıurfa Tugay Komutanlığı sınır birlikleri takviye edildi. Tugaya bağlı birliklerin, YPG Münbiç’ten çıktıktan sonra, sınırı geçip Karakozak’ta nöbete başlayacağı ve Süleyman Şah Türbesi'ni yeniden buraya taşıyacağı bildirildi.

Türbe'nin geri taşınabilmesi için TSK’nın bölgedeki Tışrin Barajı çevresinde kontrolü sağlaması gerektiği belirtiliyor.

EŞME'YE YPG DESTEKLİ OPERASYONLA TAŞINMIŞTI

Süleyman Şah Türbesi, 2015 yılında, YPG birliklerinin de destek verdiği bir TSK operasyonuyla Karakozak'tan çıkarılmıştı.

Türbe'de nöbet tutmakla görevli TSK birliği, çatışan IŞİD ve YPG güçleri arasında kalmış, bunun üzerine Ankara PYD'nin Kobani'deki (Ayn El Arab) lideri Salih Müslüm'le görüşerek, yapılacak kurtarma operasyonuna YPG'nin desteğini almıştı.

SİNİRLİOĞLU, MÜSLİM VE ÖNDER YÖNETMİŞTİ

AKP hükümetinin TBMM'de YPG'yle işbirliği yapıldığını reddetmesi üzerine, HDP'li İdris Baluken, operasyonun Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Salih Müslim ve HDP'li Sırrı Süreyya Önder'den oluşan kriz masası tarafından İstanbul'dan yönetildiğini açıklamıştı.

Baluken, TBMM'de iddiaları AKP adına yalanlayan dönemin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'a hitaben, "Sayın Bakan da çok iyi biliyor ki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili operasyon yapıldığı zaman, Sayın Feridun Sinirlioğlu, Sayın Salih Müslim ve Sayın Sırrı Süreyya Önder İstanbul'da o krizi bizzat yönetmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti askerinin IŞİD canilerinin elinde can vermemesi için PYD ile ilgili bütün o süreçleri, bizzat buradan kriz masası üzerinden müdahale ederek götürmüşlerdir" demişti.

Bu olayın ardından, bazı siyasetçiler tarafından "Eşme ruhu"yla yeni bir çözüm süreci başlayabileceği umudu dile getirilmişti.