Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda, hafriyat kamyonunun ezdiği Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarının yargılandığı davada esasa ilişkin karar beklenirken mahkeme başkanı önceki raporların karar vermek için elverişsiz olduğunu gerekçe göstererek 6. kez bilirkişi raporu istedi.

İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın celsesine, tutuksuz yargılanan sanıklardan Saffet Altındağ, Ergun Ata, Kamil Celal Yıldırım ile Şule İdil Dere’nin annesi Nesrin Aslan ve babası Berdan Dere katıldı. Yargıç, istenen son bilirkişi raporunun dava dosyasına geldiğini söyledi. Dava dosyasına giren 20 sayfalık 5. bilirkişi raporunda, kamyon şoförü Mumin Kılıç kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu bulundu.

İSTAÇ AŞ Asya Yakası Kıyı Temizlik Şefi Teyfur Bingöl, İBB Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı, Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, Kıyı Temizleme Şefi Saffet Altındağ tali kusurlu bulundu. Raporda, Şule İdil Dere’ye herhangi bir kusur atfedilmedi. Bilirkişi raporunun, bazı sanıklar yönünden yaptığı değerlendirmede eksikler bulunduğunu, raporun hukuki denetime elverişli olmadığını gerekçe gösteren mahkeme, aynı heyetten bir kez daha rapor alınmasına, raporda her sanık için ayrı ayrı değerlendirme yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre, Dere’nin annesi Nesrin Aslan önceki bilirkişi raporlarında kızının kusursuz olduğunu söyleyerek, “Bu duruşmada 5. bilirkişi raporu yeni geldi. Bu raporda da İdil kusursuz bulundu. Benim için 3 yıldır İBB demek kızımı kaybetmek demek. Ben İdil’in annesiyim. Bilirkişi benim, bilirkişi kamuoyu. Onların vicdanına sorsunlar. Bu zihniyet batsın. Kan davası yaratılmaya çalışılıyor diyen hukukçuyu da ben hukukçu olarak görmüyorum" diye konuştu.