PKK'nin komuta merkezinin bulunduğu Kandil Dağı'na dün gece yarısı düzenlenen ve PKK’nin lider kadrosunun hedef alındığı hava operasyonunda 50'den fazla hedef F-16 savaş uçakları tarafından vurulup tahrip edildi. Operasyonda TÜBİTAK tarafından geliştirilen sığınak delici bombaların ilk kez kullanıldığı belirtildi.

“KATLİAM, AKP'NİN LİDERLERİ ÖLDÜRME KONSEPTİNİN GEREĞİ”

KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu, Paris’teki suikastlerle ilgili "AKP Hükümetinin PKK liderlerini katletme politikasının sonucu hedeflenmişlerdir. Bunun dışında şu-bu dış güçler biçiminde dillendirilen olasılıklar çok zayıftır ve spekülasyondur," demişti.

Karasu, 'hedef şaşırtmak' istendiğini ve bunun da suikastın Türkiye tarafından yapıldığının kanıtı olduğunu söylerken, "MİT gibi bir istihbarat örgütünün bu işin içinde olma ihtimali de çok yüksektir," demişti.

Karasu, suikastın Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın dile getirdiği "entegre proje"nin bir ayağı olarak gerçekleştiğini söylemişti.

Mustafa Karasu, TSK'nın operasyonlarına dikkati çekerek, "bir taraftan görüşme yaparım, diğer taraftan mücadele ederim denilirse, öldürmeyi sürdürmekten söz edilirse bu katliam da yapılır; başkaları da yapılır," ifadelerini kullanırken, "bu katliam, AKP'nin liderleri öldürme konseptinin gereği aylar önce planlanmış ve uygulanmıştır," demişti.

“TÜRKİYE DEVLETİNDEN BAĞIMSIZ ELE ALAMAYIZ”

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da “Biz bu olayı Türkiye devletinden, Kürt düşmanlarından bağımsız ele alamayız. Bugün Kürtleri kim öldürüyorsa, bu olayı da onlar yapmıştır. İki buçuk yıl önce, biz bir Avrupa ülkesinin resmi kanallarından bilgi aldık. Haci Ehmedi (İran’da faaliyet gösteren PJAK Başkanı), Remzi Kartal (Kongra-Gel Başkanı) ve ben, Zübeyir Aydar. Her üçümüzün hedefte olduğunu söylediler. Türkiye ve İran’ın birlikte bunu planladığını ve bize karşı suikast yapılacağı bildirildi. 2011 yılının sonunda, Türkiye içerisinden bir bilgi aldık. Bu bilgi AKP hükümeti ile çok iç içe olan ve hükümete çok yakın olan kişilerden geldi. Ama bilginin geldiği yer ise Fransa içindendi. Bunlar Avrupa’ya bazı timler çıkarıldığını ve hareketin yöneticilerine suikast yapacaklarını söyledi” demişti.

PKK'YE YÖNELİK EN KAPSAMLI VE BÜYÜK OPERASYON

İnsansız Hava Araçları'ndan alınan görüntüler ve istihbarat bilgilerine dayandırılarak yapılan operasyonun, PKK'ye yönelik bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı ve büyük operasyon olduğu belirtildi. İnsansız Hava Araçları'nın rutin keşif uçuşları sonucu elde edilen görüntüler ve anlık istihbarat bilgilerinin değerlendirilmesi sonucu operasyona karar verildiği kaydedildi. Operasyon kararının ardından Diyarbakır'da bulunan 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü alarma geçirildi. Sınır ötesi harekatın planlı bir şekilde yapıldığını belirten yetkililer, derlenen istihbarat kayıtları ile bugüne kadar yapılmış en büyük operasyonun gerçekleştirildiğini belirtti.

KANDİL 3 SAAT BOYUNCA BOMBALANDI

Operasyon nedeniyle askeri hava üssünde gece hareketli anlar yaşandı. Diyarbakır'da bulunan Pars ve Atmaca Filolarına bağlı 16 adet F-16 savaş uçağı, tam mühimmatlı olarak saat 22.00 sıralarında peş peşe havalandı. Sınırı geçen Türk savaş uçakları Türkiye sınırına kuşbakışı yaklaşık 90 kilometre mesafede bulunan Kandil Dağı bölgesine gitti. Uçaklar, Kandil Dağı'nda bulunan PKK kamplarında daha önceden tespit edilmiş 50'den fazla hedefe bomba yağdırdı. 3 saat boyunca aralıksız devam eden operasyon yaklaşık saat 01.30 sıralarında sona erdi. Operasyonu gerçekleştiren savaş uçaklarının emniyetli bir şekilde üslerine döndükleri belirtildi. Hava operasyonunu üst düzey komutanların da geç saatlere kadar komuta merkezinden takip ettikleri kaydedildi.

İLK KEZ BETON DELİCİ BOMBALAR KULLANILDI

Kandil Dağı'na düzenlenen operasyonda savaş uçaklarının ilk kez TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen beton delici bombaları kullandığı belirtildi. 'Ardışık delici harp başlıklı bomba'nın bugüne kadar geliştirilen en üstün beton delici bomba özelliğini taşıdığı bildirildi.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve dünyadaki beton delici bombalara göre daha üstün özelliklere sahip olan bombanın, Türkiye'de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olduğu belirtiliyor. Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan bombanın tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme özelliğine sahip olduğu ifade edildi. Düşük çarpma hızlarında ve açılarında bile yüksek delme özelliğine sahip olan bomba sığınak delici olarak tanımlanıyor.

HEDEF LİDER KADRO

Operasyonda Kandil'de bulunan PKK kamplarına büyük oranda hasar verildiğini belirten yetkililer, bölgedeki sığınak, eğitim tesisi ve sıkı bir şekilde korunan komuta merkezinin bulunduğu mağaraların yerle bir edildiğini kaydetti. Operasyon kapsamında PKK'lilerin yerleşim bölgesi olarak kullandığı bazı yerlerin de bombalandığını ifade eden yetkililer, asıl hedefin lider kadrosu olduğunu söyledi. 12 gün aradan sonra geçen gün başlatılan operasyonda, genellikle koordinatları tespit edilen mağaraların hedef alındığı vurgulandı.

SOM FÜZELERİ DİYARBAKIR'DA

Bu arada TÜBİTAK tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları gözetilerek geliştirilen ilk Türk Seyir Füzesi SOM'un test amacıyla Diyarbakır'a getirildiği öğrenildi. 181 ve 182'nci Filo Komutanlığı'na bağlı F-16'lara monte edilecek olan SOM füzelerinin önümüzdeki günlerde yapılacak olan sınırötesi operasyonlarda kullanılabileceği belirtildi.

TÜBİTAK'ın geliştirdiği SOM füzesi F-4 ve F-16 uçakları tarafından kullanılabiliyor. Yetkililer, Türkiye'nin ilk seyir füzesi SOM'un, bilgisayarına daha önce yüklenen yükseklik verisini kullanarak yolunu bulup hedefe ulaştığını söyledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına yönelik geliştirildiği belirtilen SOM füzelerinin Navigasyon, Küresel Konumlama ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon sistemleri taşıdığı belirtildi. Füzenin sinyalinin kesilmesi veya karıştırılması durumunda bile bilgisayarına daha önceden yüklenen yeryüzü şekillerini takip edip rota düzeltmesi yaparak hedefini bulabildiği belirtildi. Füze, kızılötesi arayıcı sayesinde hedefini bilgisayarına önceden yüklenen görüntü ile eşleştirerek, birkaç metre hassasiyetle vuruyor. Yetkililer, füzenin etkili harp başlığı sayesinde hedefini yüksek tahrip gücüyle vurduğunu belirtiyor. 180 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan füzenin, hava savunma radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıracak bir gövde yapısına sahip olduğu belirtildi. (Demokrat Haber Analiz)