Paris Savcılığı’nın, suikastlarla ilgili kısa bir süre önce ortaya çıkan ses kaydı ile Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait olduğu iddia edilen “arz notu” belgesini incelediği öğrenildi. Savcılığın, suikastlarda MİT’in rolünün olup olmadığını araştırdığı kaydedildi.

Hüseyin Özkaya'nın Taraf'ta yer alan haberine göre Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK’lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez öldürülmüştü. Cinayetlere ilişkin, 2,5 ay önce, zanlı Ömer Güney olduğu iddia edilen bir şahsın, iki kişiyle suikastın nasıl gerçekleştirileceğini planladığı bir ses kaydı internete düşmüştü. Ses kaydından bir gün sonra ise, “Gizli” ibareli, “Arz Notu” başlıklı ve altında dört MİT yetkilisinin imzasının bulunduğu bir belge ortaya çıkmıştı.

MİT’e ait olduğu ileri sürülen belgede, Avrupa’daki PKK kadrolarına yönelik suikast gibi eylem talimatlarının verildiği, hatta 6.000 euro ödeme yapıldığı ve son olarak da, Sakine Cansız’a yönelik bir eylem yapılması hakkında talimat talep edildiği görülüyordu. Kamuoyunda şok etkisi yaratan ses kaydı ile arz belgesinin, suikast soruşturmasını yürüten Paris Savcılığı tarafından incelendiği öğrenildi. Cinayetler Paris’te işlendiği için ceza hukuku gereğince, “ülkesellik” ilkesi geçerli. Bu nedenle, cinayetin işlendiği ülke, katili ve azmettirenlerle ilgili yargı sürecini işletme hakkına sahip.

SES KAYDINDAKİ KİŞİLER

Bu arada, suikastlarla ilgili ortaya çıkan ses kaydına yönelik MİT bünyesinde de “şifahen” bir inceleme yapıldığı öğrenildi. Ömer Güney olduğu ileri sürülen şahısla konuşan iki kişinin, arz belgesinin de altında imzası bulunan O.Y. ile U.K.A. olduğu belirlendi. Ses kaydındaki suikast planı ile arz belgesinde yazılanlar karşılaştırıldığında örtüştükleri görülüyordu. Diğer yandan, imza silsilesinin görüldüğü Arz Notu’nun düzenlenme sebebi hakkında, söz konusu MİT personellerinin ileride yasal bir sorunla karşılaşmamak için konuyu resmi belge haline getirdikleri belirtiliyor.