Kazdağları’nda Alamos Gold şirketinin taşeronu Doğu Biga Madencilik’in siyanürlü altın arama projesine karşı 425 gün “Su ve Vicdan Nöbeti” tutan çevrecilere ve onlara destek olanları toplamda, 525 bin lira idari para cezası kesildi.

Gerekçe olarak korona virüsü önlemlerine uyulmaması gösterildi.

Hacizle karşı karşıya kalan çevreciler yardım çağrısında bulurken, “Kazdağları’ndaki yüzbinlerce ağacı ve barındırdığı yaşamı yok edenler yerine bize cezalar kestiler” dedi.

Hacizle karşı karşıya kalan çevreciler, yurttaşlara yaptığı çağrıda “Yaşanan salgın bahane edilerek toplamda 500 bin lirayı aşan para cezalarıyla karşı karşıya bırakıldık. Kesilen cezalara itiraz ettik, hukuki süreci başlattık ancak bu süreç tamamlanmadan haciz emirleri gelmeye başladı” dediler.

Kazdağları Kardeşliği’nden yayımlanan çağrı metninde, şunlar belirtildi:

“350 bin ağacı katledip, kurdu kuşu sincabı yuvasından eden Alamos Gold’un altın madeni projesine karşı 425 gün kar kış, yağmur fırtına demeden çadırlarımızla nöbet tuttuk. 4 mevsim geçirdik gözümüz gibi koruduğumuz Kazdağları'nın yamacında. Alamos Gold’un patlatıp yok etmek istediği Balaban Tepesinin eteğinde çadırlarımızda uyuduk, o bize göz kulak oldu biz de ona. İçme suyumuz zehirlenmesin, daha fazla ağaç kesilmesin diye her türlü zorluğa rağmen mücadelemizden vazgeçmedik. Maden işletmesi kapanana ve tahrip ettikleri alan onarılana kadar Kazdağları’nı terk etmeyeceğimize, haklı mücadelemizi kazanana kadar direneceğimize, her ağacı tek tek savunacağımıza söz verdik.”

“Karşı karşıya kaldığımız hacizleri durdurabilmek, yaşamdan yana olan herkes için bir umut olan ve ağacın, sincabın, karacanın hakkını savunanların vicdanıyla büyüyen bu mücadeleye devam edebilmek için şimdi herkesin desteğine ihtiyacımız var. Biliyoruz ki yanımızda, kalbi Kazdağları için atan milyonlar var.”

Çevrecilerin çağrıları üzerine yurttaşlar internetten başlatılan yardım kampanyasına destek oldu. Şimdiye kadar çevrecilere 16 Kasım günü saat 12.48 itibariyle 13 bin 100 lira destek toplandı. Hedef ise 200 bin lira.