Fransa’nın Strasbourg kentinde 1 Mart’tan bu yana 15 Kürdün başta Öcalan üzerinde uygulanan tecritin kaldırılması talebiyle başlattıkları ve sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, sessizlik duvarının kırıldığı gerekçesiyle 52. gününde sona erdirildi. Eylemciler, “taleplerinin ilgili kurumlar tarafından dikkate alınacağı ve pratikte bir anlam bulacağı sonucuna ulaştıklarını” bildirdi.

 

Başta Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri ve KCK olmak üzere, yapılan çağrıların ardından 15 eylemci bugün greve son verdiklerini bir basın açıklaması ile duyurdu. Dün de Türkiye cezaevlerinde açlık grevlerini sürdüren 2000 tutuklu  eylemlerini sonlandırmıştı.

 

SEMBOLİK GÜN

52. günün sembolik bir değeri de var, zira Diyarbakır Cezaevi’nde ölüm orucu eyleminden sağ kalanlardan biri olan gazeteci-yazar Fuat Kav da 52 yaşında. Basın açıklamasına, Avrupa’nın değişik yerlerinden gelen kalabalık bir kitle katıldı. St. Maurice Kilisesi önünde kurulan açlık grevi çadırın toplanan kitle, sık sık Öcalan lehine sloganlar attı.

 

Kendilerini Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi olarak adlandıran eylemciler, Kürtçe, Türkçe ve Fransızca açıklama yaparak, eylemlerinin amacına ulaştığını belirterek eylemi sonlandırdılar.