5 STK, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yalaza (Kerwas) Köyü’nde bir sivilin işkenceyle öldürüldüğünü, operasyonlar nedeniyle yoğun hak ihlali yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Tabip Odası’nın aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri Lice’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin yürüttükleri çalışmayı rapor halinde yayınladı.

Ablukaya alınan köylerde yaşanan hak ihlallerini, yargısız infaz olaylarını yerinde inceleyen ve köylüler ile görüşen heyet, raporun sonuç bölümünde maddeler halinde yaşanan ihlalleri sıraladı.

Lice’nin Kerwas Köyü Mehle Mezrası’nda iki PKK’li ile köylü M. Şirin Kocakaya’nın infaz edildiği ihtimali üzerinde duran heyet, olayın etkin soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması çağrısı yaptı.

Heyet, Kürt sorununda silahlı çözüm yollarından bir an evvel vazgeçilmesi çağrısı yaparak; çözümün demokratik yollardan sağlananmasının gerekliliğini hatırlatarak raporu sonlandırdı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.