Spectrum House Araştırma Merkezi, 30 Temmuz-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında İstanbul'da yaşayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçmenleriyle ülke gündemine ilişkin anket çalışması yaptı.

3 ayrı başlık altında yapılan ankette, erken seçim ve yeni ittifak beklentileri ile İstanbul özgünlüğünde ülkenin temel sorunları ele alındı.

Anketin ilk bölümü katılımcıların sosyo-ekonomik pozisyonlarına odaklanan demografik sorulardan; ikinci bölümü İstanbul’un ve Türkiye’nin öncelikli yerel sorunları, belediye hizmetleri ve belediye başkanına dair algıyı ölçmeye yönelik sorulardan; üçüncü bölüm ise seçmenin genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair muhtemel oy verme ve aday tercihlerinde ön plana çıkan faktörleri ölçmeye yönelik sorulardan oluştu.

İSTANBUL'UN SORUNLARI

“İstanbul’un en büyük sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 22,63’ü "ulaşım", yüzde 18.99’u "işsizlik" ve yüzde 15.21’i "deprem" cevabı verdi. Katılımcılar, “Kanal İstanbul Projesini onaylıyor musunuz?” sorusuna yüzde 93 “hayır”, yüzde 5 "kısmı kararsız" cevabı verdi. Kararsız olduklarını dile getirenlerin bir kısmı proje hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmadıklarını belirtirken, bir kısmı ise fikir beyanında bulunmak istemedi.

İMAMOĞLU SORUSU 

Katılımcılar, “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan genel olarak ne derece memnunsunuz?” sorusuna yüzde 68 "memnunuz", yüzde 16’sı "çok memnunuz" cevabı verdi. 

KÜRT SORUNU

“Türkiye’nin en büyük 3 sorunu nedir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 29’u "Kürt sorunu" cevabı verdi. Katılımcıların yüzde 19.92'si “adalet ve özgürlükler sorunu”, yüzde 14.97'si ise “işsizlik" yanıtı verdi. 

ERKEN SEÇİM

Katılımcılar, “Sizce erken seçim yapılmalı mı?” sorusunu da yanıtladı. Katılımcıların yüzde 89’u erken seçim isterken, yüzde 7’si seçimlerin vaktinde yapılması yönünde görüş bildirdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı