Vercihan ZİFLİOĞLU

 

Fransa Parlamentosu gündemine tekrar gelmesi beklenen ‘soykırımı inkâr yasa tasarı’sını hazırlayan Milletvekili Valerie Boyer’in tasarının bu kez geçeceğine dair güveni tam.

 

E-MAİL ÜZERİNDEN HÜRRİYET

 

Daily News’un sorularını yanıtlayan Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Boyer 2006 yılında sunulan tasarının anayasaya aykırı olma riski olduğunu ve bu yüzden tasarının revize edildiğini söyledi.

 

“Yeni hazırlanan tasarıysa daha güçlü bir zemine dayanıyor, tamamiyle AB normlarına uygun hale getirildi. Bu tasarı sadece soykırımın inkârını suç saymakla kalmayacak aynı zamanda Fransa’nın soykırım olarak tanıdığı trajedilerin de inkârını da suç sayacak. Her şeyden öte bu yasa kapsamında ırkçılık ve yabancı düşmanlığı da cezalandırılacak.”

 

1915 olayları söz konusu olduğunda Türkiye’nin Cezayir’de yaşananları gündeme getirdiğine vurgu yapan Boyer açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Ben de ’siyah ayaklının kızıyım’ yani aile kökenlerim Cezayirli. Hatırlatmak isterim ki,  Cezayir’de yaşananlar 19 Mart 1962’de Evian Atlaşması’nın sonlandırdığı bir dekolonizasyon projesiydi, soykırım değil. Cezayir’de hiçbir şekilde soykırım yaşanmadı.”

 

İNKÂR CEZALANDIRILMALI

 

Dışişleri’nde Fransa’nın inkâr yasasını yeniden gündeme alması 2012’deki seçimlerle ilişkilendiriliyor. Boyer, şu yanıtı verdi: “İster sağ ister sol partiler olsun Fransa’da genel kanı Ermeni soykırımının inkârının suç sayılması. Fransa 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdıysa, inkârını da cezalandırması gerekir.”