Ermeni Soykırımı sürecine dek Ermeni ve Rumlar başta olmak üzere gayrimüslim yurttaşlara ev sahipliği yapmış olan Bursa’da, 1915’le birlikte gasp edilen tarihi bir Ermeni ibadethanesi daha kent belleğinden silinmek isteniyor.

Bursa’da yüz yıl öncesine dek Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Setbaşı Mahallesi’ndeki 300 yıllık Ermeni kilisesi, mevcut “sahibi” tarafından bir alışveriş sitesinde 1,5 milyon dolardan satışa çıkarıldı.

Bursasehirportali.com internet sitesinde yer alan habere göre, “sahibi” yurt dışında yaşadığı için emlakçı tarafından, “Satılık kilise, ele geçmez. Her işe uygun” başlığıyla satılığa çıkarılan tarihi ibadethane, üç katlı kâgir bir yapıdan oluşuyor.

Habere göre, 1986 yılında Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü kayıtlarında “eski eser kilise” olarak tescillenen ve devlet tarafından mülkiyetine el konulan ibadethanenin fotoğraflarında çan kulesinin yıkılmış olduğu görülüyor.

Gayrimenkul danışmanı Tayfun Özenginler, satılığa çıkarılan Ermeni kilisesi hakkında yaptığı açıklamada, Setbaşı Mahallesi’nde önceden Ermenilerin yaşadığının bilindiğini belirterek, “Her köşede tarih kokusu var. Söz konusu kilise binası, mübadele döneminden sonra farklı amaçlarla kullanılmış. 1980’li yıllara kadar bu böyle devam etmiş. Sonrasında da metruk bina haline dönüşmüş” dedi.

Kilise binasının etrafında belediye ekiplerinin çevre düzenlemesine başladığını belirten Özenginler, “Tapuda ‘sosyal kültürel alan’ diye geçiyor. Üç katlı, 512 metrekarelik bir arsa içinde 300 metrekarelik tabanlı ve direksiz. Çok güzel tarihi bir dokuya sahip. Sahibi yurt dışında yaşıyor ama üç hissedarı var. Ben biriyle konuşma fırsatı buldum. Değeri 1,5 milyon dolar olarak belirlendi” diye konuştu.

ERMENİ MÜLKLERİ KAMULAŞTIRMA İLE GASP EDİLİYOR

1915 öncesinde Bursa ve Bursa sancağına bağlı İznik, Yenice ve Yeniköy dolaylarında Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana), Surp Hreşdagabed, Surp Sarkis, Surp Tateos Partoğomeos, Surp Hagop, Surp Krikor Lusaroviç ve Surp Garabed kiliseleri başta olmak üzere, 17’den fazla Ermeni kilisesi bulunuyordu.

Bursa’daki Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Ermeni Kilisesi’nin 12 Eylül 1980 askeri darbe sonrasında dönemin yöneticileri tarafından verilen talimatla yıkılarak Setbaşı Ortaokulu’na dönüştürüldüğü biliniyor.

Mülkiyetine el konulan diğer Ermeni kiliseleri ise, il özel idaresi veya belediyeler tarafından şahıslara satılarak kent belleğinden siliniyor.

Hrant Kasparyan/ Demokrat Haber