Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin Mısır devlet arşivlerinde yer alan belge ve kayıtların yakılarak imha edilmesi için Türkiye’nin Mısır’a milyon dolarlık teklifte bulunduğu öne sürüldü.

Mısır hükümet oturumunda konuşan Cihat Partisi kurucusu Şeyh Nabil Naim, Ermeni Soykırımı’na ilişkin Mısır’da bulunan belge ve kayıtların yakılması için Türkiye’nin milyon doları aşan bir rakam ödediğini, imha edilen belgeler konusunda Müslüman Kardeşler’in bazı üyelerinin de sorumluluğu olduğunu söyledi.

Mısır’ın başkenti Kahire merkezli Veto gazetesi konuya ilişkin olarak yayımladığı haberinde, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin arşiv belgelerinin yakılarak imha edildiği merkezde, Türkiye’yi uluslararası mahkemeler önünde zor durumda bırakacak evrak ve kayıtların bulunduğunu yazdı. Habere göre, arşiv belgelerinin imha edilmesi konusunda Türkiye’yi suçlayan Şeyh Naim, Mısır’ın bu konuda Türkiye’yi cezalandırması gerektiğini savundu.



ÜLKEDEKİ KAOSTAN FAYDALANARAK ATEŞE VERDİLER

Mısır’ın eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı Ocak 2011’de başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda başlayan halk ayaklanmalarının ardından ülkede çıkan kaos ortamında çok sayıda devlet binası ateşe verilmişti. Edinilen bilgiye göre, Ortadoğu ve Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelere ilişkin önemli kayıt ve belgelerin arşivlendiği Mısır Enstitüsü binası 17 Aralık 2011’de molotof kokteylli saldırıyla ateşe verildi. Mısırlı kaynaklar, itfaiyenin uzun süre olay yerine gelmemesi üzerine, enstitüdeki el yazması ve arşiv belgelerinin büyük çoğunluğun kül olduğunu kaydetti.

18’inci yüzyılda inşa edilen tarihi binanın restore edilmesini Sharjah Emiri Şeyh El-Kasımi’nin üstlenmesi dikkat çekmişti. El-Kasımi, Sharjah İletişim Zirvesi’ne katılmak üzere 2013’te Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı havalimanında bizzat karşılayarak, Erdoğan’a zirvenin diğer katılımcılarından ayrıcalıklı bir protokol uygulamıştı.