Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 10 kentte yaptığı ankete katılanların yüzde 70’i iktidarın yaptığı kayyum atamalarına karşı çıkıyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Siirt, Muş, Iğdır, Kars, Şırnak ve Hakkâri’de yaptığı ankete katılanların yüzde 70’i iktidarın yaptığı kayyum atamalarına karşı çıktı.

Ankete katılanlar yüzde 57’si kayyumların siyasal tercihlerini değiştirmediğini söyledi.

Kayyum atanmasının seçmenin siyasal ve hizmet beklentileri üzerindeki etkisi, belediye hizmetlerine dönük beklenti, tutum ve talepleri ölçmeye dönük yapılan çalışmada, seçmenin süreci desteklemediği ortaya çıktı.

SEÇMENİN TERCİHİ DEĞİŞMEDİ

Katılımcılara yöneltilen “Belediyelere Kayyım Atanmasını Destekliyor musunuz?” sorusuna yüzde 69,9’u hayır yanıtını verirken; yüzde 16 evet, yüzde 14,1’i ise kararsız olduğunu belirtiyor.

Katılımcılar, “Kayyım Atandıktan Sonra Yerel Yönetimlere Dair Siyasal Tercihinizde Nasıl Bir Değişiklik Yaşandı?” sorusuna ise yüzde 57,14’ü “Siyasal Tercihimi Etkilemedi”, yüzde 31,80’i “Oy Verdiğim Partiyi Daha Çok Desteklemeye Karar Verdim”, yüzde 6,85’i “Hiçbir Partiye Oy Vermemeye Karar Verdim”, yüzde 4,21’i ise “Oy Verdiğim Partiyi Değiştirmeye Karar Verdim” yanıtını veriyor.

Seçmenin “Hizmetler” açısından kent belediyelerinden beklentileri ve öncelikli hizmet tercihlerinin de sorulduğu araştırmada, “Temizlik-Çevre-Ekoloji, Kentsel hizmetler (Ulaşım, İmar, Altyapı vs. ), Dil-Kültür-Tarih” çalışmaları öncelikli talepler arasında yer alıyor.

“Sosyal Politika” faaliyetleri hakkında da taleplerini ifade eden katılımcıların yüzde 36,3’ü gençlere yönelik çalışmalar, yüzde 23,3’ü sosyo-ekonomik eşitsizlik ve yoksullukla mücadele ve yüzde 14,2’si madde bağımlılığına karşı mücadele edilmesini istiyor. Bunun yanı sıra ücretsiz erişilebilir sağlık, tarım ve hayvancılığın canlandırılması ile kadına yönelik şiddetle mücadele talebi de öne çıkıyor.