Bu yıl 11. düzenlenen ve her yıl yerli yabancı dünyanın en iyi müzik gruplarına ev sahipliği yapan 'One Love Festival'e önce 'Eyüp'te bira festivali mi olur?' çıkışıyla başlayan tepkinin festival alanında alkollü ürün satışını yasaklamaya giden süreci yeni bir kampanya doğurdu.

Sosyal medyada çığ gibi büyüyen kampanyada kısa sürede imza sayısı 35 bine yaklaştı.

İşte kampanya metni...

'14-15 temmuz 2012 tarihlerinde istanbul bilgi üniversitesi silahtarağa kampüsü’nde düzenlenmekte olan one love festivali son günlerde birçok tartışmaya konu olmuş, sosyal medyada halkı yanlış bilgilendiren ve festivalin içeriği hakkında gerçek olmayan düşünceler yaratan “eyüp’te bira festivali olmaz” açıklamaları ve buna bağlı tehditkar söylemler çokça yer bulmuştur.

söz konusu tehditlerin artmasıyla birlikte festivalin ilk günü olan 14 temmuz 2012 günü, saat 13.30’da yani kapıların açılmasından hemen önce alkol satışının yapılmayacağı açıklanmıştır. festival alanında içki satış ruhsatına sahip kuruluşlar olan otto, bilgi üniversitesi residence ve tamirane adlı işletmeler içki satışı yapılmaması yönünde inisiyatif kullanmışlardır.

bu tarz kültürel ve sanatsal etkinliklerde sponsoru ve organizatörü hangi şirket olursa olsun bugüne dek gerek çevre halkıyla gerekse işletmelerle hiçbir sorun yaşanmamıştır. etkinlikler süresince çevreyi rahatsız edecek hiçbir taşkınlık yaşanmamış, kavgalar görülmemiştir. aksine, hem türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunulmuş, hem de festivalin yapıldığı semtlerin ekonomik ve kültürel gelişiminde rol oynamıştır.

halkın hassasiyetleri gözetilerek verildiği iddia edilen bu karar, bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanmasından ve hatta ayrımcılığa yol açmaktan başka bir şey değildir. ülkemizde demokrasi ve hatta ileri demokrasi kavramlarından söz ettiğimiz bugünlerde kanunlarca yasaklanmayan alkolün çevreye kapalı bir festival alanında tüketilmesinin yalnızca toplum baskısı ve tehdidi nedeniyle yasaklanması kişilerin hassasiyetlerinin birbirinden üstün sayılıp sayılmadığını düşündürmektedir.

dikkat çekmek istediğimiz nokta, alkol tüketme özgürlüğünden çok öte, seçme haklarımızın elimizden alınmaya çalışılması ve yaşam tarzlarımızı belirli çerçeveler dahilinde şekillendirme zorunluluğunun dayatılmasından duyduğumuz rahatsızlıktır.

son yıllarda birçok alanda, farklı şekillerde özgürlüklerimiz kısıtlanmaya başlamıştır. bireysel tepkilerimizin yetersiz kalması karşısında, artık birlikte hareket etme taraftarı olduğumuzu kamuoyuna duyurma kararı almış bulunmaktayız.

bizler yıllardır medya, eğlence, iletişim, kültür, sanat gibi insan ilişkileri odaklı sektörlerde çalışan isimler olarak, herhangi bir alanda özgürlüğümüzün kısıtlanmasına ve uyum içinde yaşayabilecek halkın kutuplaştırılmasına karşı çıktığımızı bildiriyor; festival katılımcısı olsun olmasın, özgürlüklerinin önemini ve değerini bilen her duyarlı vatandaşı bizimle birlikte şimdilik konserine ve festivaline, sonrasında da tüm özgürlüklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.'

#ozgurlugunesahipcik