Türkiye’deki azınlıkların yüzde 35’i sosyal medyada hakaret, küfür ya da tehdide maruz kalıyor; yüzde 80’i gerçek düşüncelerini paylaşamıyor.

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nin, Bilgi Üniversitesi ve Konda araştırma şirketi ile  yürütülen Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında, sosyal medyada azınlıklar açısından nefret söylemi araştırma konusu oldu.

İpek Yezdani'nin Hürriyet'te yer alan haberine göre 30 Ocak ve 17 Nisan arasında Rum, Ermeni, Yahudi ve Süryani cemaatlerine mensup 746 kişiyle yapılan ankete göre azınlık mensuplarının sadece yüzde 20’si sosyal medyada özgürce paylaşımda bulunabildiğini ifade ederken, yüzde 80’i düşüncelerini ifade ederken çekindiğini ya da gerçek düşüncelerini paylaşmadığını vurguladı.

Katılımcıların yüzde 80’i de Türkiye’de sosyal medyada hak ihlali veya ayırımcılığa karşı hukuki bir yaptırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, azınlıkların sosyal medyada sıklıkla ‘nefret söylemi’yle karşılaştıklarına, ancak bunun yasalarda karşılığının olmadığına dikkat çekti.

Karan, “TCK’nın halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle ilgili 216’ncı maddesi, azınlıklar söz konusu olduğunda uygulanmıyor, bunun nefret söylemlerinde uygulanması gerek” dedi. (Hürriyet)