Türkiye'yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yürüten Savcı Celal Kara'nın yanına iki savcının daha atanmasından sonra Başsavcı Turan Çolakkadı tarafından savcılara bir yazı gitti.

Radikal’den Fatih Yağmur’un haberine göre yazıda “Mukteza tayininde ve herhangi bir hususta hukuki ihtilaf olduğu taktirde görevli 3 cumhuriyet savcısından ikisinin imzasıyla işlem yapılacaktır” deniliyor.

"BU SORUŞTURMAYA DARBE"

Avukat Ömer Kavili bunun soruşturmaya doğrudan müdahale anlamına geldiğini ve aynı zamanda savcılara tehdit olduğunu ifade ediyor: "Bu soruşturmaya darbedir. Asıl soruşturma savcısı Celal Kara, devre dışı bırakılıyor. Celal Kara, görüşünü diğer iki savcıya veya iki savcıdan birine kabul ettiremez ise asla karar veremeyecektir."

Soruşturmayı başlatan her bir savcının yanına yeni görevlendirilen iki savcının görevlendirilmesi ve Başsavcı'ya getirilecek konuların, 3 savcıdan ikisinin mutabakatı ile getirilmesinin istenmesi de soruşturmaların kontrolünün Zekeriya Öz'den alınıp bizzat Başsavcı Turan Çolakkadı'ya geçtiği anlamına geldiği belirtiliyor.

ZEKERİYA ÖZ'DEN YENİ POLİS MÜDÜRLERİNE DENETİM

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, bu akşam İstanbul Emniyeti'ne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Zekeriya Öz'ün, İstanbul Emniyet'ine gelme nedeninin, soruşturma yapan polislere yeni atanan müdürlerin baskı yapıp yapmadığını denetlemek olduğu ileri sürüldü.

Radikal'den İsmail Sağıroğlu'nun haberine göre, yolsuzluk soruşturmasının koordinatör savcısı olan Zekeriya Öz, akşam saatlerinde korumalarıyla birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Gazetecilerin "Niye geldiniz efendim" sorusu üzerine Öz, "Niye geldiğim belli değil mi?" diyerek hızla B.Blok'ta bulunan Organize Suçlar ve Mali Şube Müdürlüğü'ne gitti.

Öz'ün ziyaretinin nedeninin, soruşturmaya yeni atanan müdürleri denetlemek olduğu ileri sürüldü.

Zekeriya Öz, Emniyet'te bir buçuk saat kaldı, ayrılırken açıklama yapmadı.

Emniyet’te bazı sanıkların nezarethane yerine müdürlerin odalarında ‘ağırlandığı’ basına da yansımıştı. Bazı sanıkların kayırıldığına dair şüpheler dile getiriliyordu. Savcı Öz’ün Emniyet'e gelişinin bunlardan kaynaklı olabileceği yorumları yapıldı.

Sorgulamayı yapan emniyet görevlilerinin, sorgulama yaptıkları sırada yaşadıkları bir sorun nedeniyle Öz'ü aradıkları, Öz'ün de bu sorunu aşmak için emniyete geldiği de iddia edildi.