Gezici Araştırma Şirketi tarafından 24 ilde 2 bin 425 kişi ile yapılan çalışmaya göre, Türkiye halkının yüzde 71’i AB üyeliğine sıcak bakıyor, yüzde 29’u ise üyeliğe karşı çıkıyor.

Katılımcıların yüzde 67.1’i AB’ye üye olunacağına ilişkin inancının gittikçe azaldığını, yüzde 32.9’u ise üye olunacağına inandığını belirtti.

AB’ye neden üye olunması gerektiği yönünde soruya katılımcıların yüzde 40.1’i “ekonomik gelişmişlik düzeyi artacak”, yüzde 28.8’i “insan hakları gelişecek”, yüzde 14.3’ü “eğitim seviyesi artacak”, yüzde 12.6’sı ise “Türkiye’nin dünyadaki saygınlığı artacak” yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 43’ü İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesini olumlu bulurken yüzde 39.8’lik kesim olumsuz yanıt verdi.

Ankete katılanların yüzde 85.4’ü bir bankaya borcu olduğunu söylerken, geçim sıkıntısı yaşıyor musunuz yönündeki soruya katılımcıların yüzde 67.2’si evet yanıtı verdi.

Oyunuzu hangi partiye verirsiniz yönündeki soruya katılımcıların yüzde 48.1’i AKP, yüzde 25.7’si CHP, yüzde 12.6’sı ise MHP yanıtını verdi. HDP ise yüzde 9.7 ile baraj altında kaldı.

BAŞKANLIĞA DESTEK YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği başkanlık sistemini destekliyor musunuz yönündeki soruya katılımcıların yüzde 53.3’ü “hayır”, yüzde 46,7 ise “evet” yanıtını verdi.

Araştırmacı Murat Gezici "Başkanlık sistemi tartışmaları çerçevesinde, Türkiye'de uygulandıgı şekliyle parlamenter sistemin Başkanlık sistemine nazaran yetki ve sorumluluk dengesi açısından daha güçlü olduğu görülmekte.

“Bu noktadan hareketle İktidar Partisinin Başkanlık sistemi yerine, Anayasal açıdan Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilerin daha belirgin ve sık şekilde kullanılması suretiyle Parlamenter sisteme devam edecekleri görülmektedir.

“Muhalefet Partilerinin bu konudaki tartışmalara katılımları gündem değişimini sağlamakta ve vatandaş nazarında partileri lehine bir değişime sebep olmamaktadır" yorumunda bulundu.