13 Mayıs 2014'te Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin katledildiği maden katliamının ikinci yılında DİSK, KESK, TMOBB ve TTB'nin çağrısıyla Yüksel Caddesi'nde toplanan yüzlerce kişi sloganlar eşliğinde, Olgunlar Sokak'taki Madenci Anıtı'na yürüdü.

 'Somayı unutmadık, unutturmayacağız!' pankartıyla yapılan yürüyüş sırasında sık sık "Soma'yı unutma, unutturma", "Katil devlet hesap verecek", "Soma'nın ateşi sermayeyi yakacak" sloganları atıldı.

Madenci anıtında, katliamda yaşamını yitiren işçiler için yapılan saygı duruşunun ardından grup adına ortak açıklamayı TMOBB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun yaptı.

Soma'da yaşamını yitiren işçileri anarak başlayan Torun’un açıklamaları şöyle:

"Hükümet ve ilgili kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir" diyen Torun işçi cinayetlerinin başlıca nedeninin, uygulanmakta olan neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaşmanın yaygınlaşması olduğunu belirtti.

“ AKP tarafından meclisten geçirilen ve 'Kölelik Yasası' olarak adlandırılan Özel İstihdam Büroları Yasası'na da değinen Torun, bu düzenleme ile güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışmanın yaygınlaşacağını, iş güvencesinin tamamen ortadan kalkacağını, emekçilerin açlık sınırının altında ücretlerle çalışmaya mahkum edileceğini ve örgütsüz çalışmanın yaygınlaşacağını söyledi.

"Soma'da yaşanan iş cinayetini doğuran nedenler ve bu cinayetin sorumluları ile hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli çalışmanın mümkün olmadığının altını bir kez daha çiziyoruz" söyleriyle biten açıklamanın ardından Madenci Anıtı'na karanfiller bırakılarak eylem sonlandırıldı.