Türkiye’nin en büyük iş kazası olarak tarihe geçen ve 301 canın göçük altında kaldığı Soma’da geçen 6 yıla rağmen acı dinmedi. Yıllarca kaybettikleri canlar için adalet talep eden ailelerin umutların yeni düzenlenen İnfaz Yasası’yla birlikte yok oldu. Soma Katliamı davası avukatlarından Sercan Aran, İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikle sanıkların, ölen her bir işçi için 6 gün yatıp çıkmış olacaklarını belirtti.
 
SANIKLARA ÖDÜL GİBİ CEZA
 
Aran, davanın başından bu yana sanıkların olası kasttan adam öldürmekle yargılanmasını talep ettiklerini ancak sanıkların kasten hareket ettiklerini gösteren pek çok rapora, bilgiye rağmen bu talebin kabul edilmediğini belirtti. Mahkeme sürecinde önce savcının sonra da mahkeme üyelerinin değiştiğini belirten Aran,  en sonunda ise mahkeme başkanın değiştirildiğini hatırlattı. Mahkemeye Elbistan’da Çöllolar maden katliamı davasına başkanlık etmiş birinin atandığını vurgulayan Aran, “Bu hakim Elbistan’da sanıklara beraat vermişti. Bu aşamadan sonra zaten davanın seyrini öngörebilmiştik ve nihayetinde de ödül gibi cezalar verdiler. Verilen cezaların az olduğuna ilişkin itirazlarımızla birlikte kararı istinaf mahkemesine taşıdık ve istinaf mahkemesinde duruşma yapılmasını istemiştik. Çünkü kararı verenler hiçbir sanığın sorgusunu yapmamış, dosyaları yeterince inceleyememiş, hiçbir tanığı, aileyi ve mağduru da dinlememişti. Buna rağmen karar vermişti. İstinaf mahkemesi ise hızlı bir şekilde yerel mahkemenin kararını onadı ve Can Gürkan’ı serbest bıraktı. Şu an karar Yargıtay aşamasında” diye belirtti. 
 
‘AYM İHLAL KARARI VERMELİ’
 
İnfaz yasasının düşünce ve ifade özgürlüğünü kapsamadığını belirten Aran, şunları söyledi: “Çünkü iktidar açısından kendine muhalif herkesi örgüt suçlusu ilan etmek çok kolay. Bu kolaylıkla da yargılanabiliyor insanlar. İnfaz yasasının kimleri korumaya yönelik olduğu Adalettin Çakıcı’nın tahliye edilmesinden anlaşılıyor. Soma davasına yansımaları bakımından da söyleyecek olursak, ceza sisteminden bekleneni sağlamadığını göstermiş oldu. İnfaz yasası eşitlik ilkesine tamamen aykırı bu yüzden Anayasa Mahkemesi’nin (AYM)  İnfaz paketini temel hak ve özgürlükler temelinde değerlendirirse ihlal kararı vermesi gerektiğini düşünüyorum.”
 
KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANACAK
 
Soma davasında kamu görevlilerinin yargılanması için AYM başvurduklarını da hatırlatan Aran, AYM’nin kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturulma yapılmasına yönelik kararıyla birlikte kamu görevlilerinin yargılanmasının da önünün açıldığını söyledi. “Umarız bu davada gerçek adalete erişebiliriz” diyen Aran, Selçuk Kozağaçlı’nın Soma davasında adaletin ortaya çıkması için mücadele etmesinin bir suç gerekçesi olarak gösterilerek, 11 yıl 3 ay sürecek bir cezalandırıldığını aktardı. Aran, “Şu anda Yargıtay kararını bekliyoruz. İki ayrı meslektaşımız da adil yargılanma talebiyle açlık grevinde. Hukuksuz, adaletsiz ve insani olmayan bir durumla karşı karşıyayız” diye belirtti.
 
‘DEMOKRASİDE 100 YIL GERİ GİTTİK’
 
Temel hak ve özgürlüklere yönelik ciddi baskıların olduğunu belirten Aran, bugün dünyada ve Türkiye’de insanların canlarıyla, kanlarıyla elde ettikleri temel hak ve özgürlüklerimiz, iktidarların kendi politikalarına göre esnetildiğini ve yok edildiğini kaydetti. Daha önceki yıllarda ikincil nitelikteki temel haklarını tartışırken, bugün yaşama hakkı gibi en temel hakkını tartıştıklarını ifade eden Aran, “Bir demokrasinin varlığını iddia edersek, bu demokrasi sıralamasında ülke tarihine baktığımızda bir 100 yıl geriye gittiğimizi söyleyebiliriz” dedi.

Kaynak: MA