Anayasa Mahkemesinin Soma Katliamı’nda kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesini ihlal saydığı kararının ardından Danıştay 1. Dairesinin, 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermediği önceki kararını kaldırmasına ilişkin karar taraflara tebliğ edildi.

301 işçinin göz göre göre katledildiği mahkeme tutanaklarıyla belgelenmesine Soma Katliamı’yla ilgili geçen günlerde görülen davada Patron Can Gürkan’a, yönetici ve mühendislere ödül gibi cezalar verilmişti.

Anayurt’tan Demet Aran’ın haberine göre davanın avukatlarından Sercan Aran, soruşturma sürecinde savcılığın katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin de soruşturulmasını istediğini, ancak ilgili kamu kurumlarının personelleri hakkında soruşturma izni vermediğini anlattı.

Bu karara itiraz ettiklerini ve Danıştayın itirazlarını önce haklı bulduğunu hatırlatan Aran, bu aşamada Başbakanlık İş Teftiş Kurulunun devreye girdiğini ifade etti.

Başbakanlık İş Teftiş Kurulu, tanık beyanlarına dayanarak kamu görevlilerinin sorumluluğunun olmadığına hükmetti.

Ancak kurulun tanık diye dinlediği kişiler Soma davasında sanık sıfatıyla yargılananlardan oluştu.

Davanın avukatları bu karara itiraz etse de Danıştay 1. Dairesi ilk kararından dönerek avukatların itirazını reddetti. Avukatlar da Anayasa Mahkemesine başvurdu.

AYM geçen yıl kamu görevlilerinin yargılanmamasının hak ihlali olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından Danıştay 1. Dairesi, önceki kararını kaldırarak 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma yürütülmesinin yolunu açtı.

Danıştay 1. Dairesi bu kararı geçtiğimiz yılın sonunda alsa da gerekçenin yazılması ve taraflara tebliğ edilmesi 6 ay sürdü.

Av. Aran “Önümüzdeki günlerde Soma Cumhuriyet Başsavcılığının kamu görevlileriyle ilgili bir iddianame hazırlamasını ve kamu görevlilerinin yargılanmasını bekliyoruz” dedi.

Haklarında soruşturma izni verilen kamu görevlileri ise şöyle:

Kasım Özer (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü)

*Ercemal Atasoy (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Ayhan Yüksel  (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Aysel Ertürk (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Yaşar Korkmaz (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Ertan Gül (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Abdurrahman Başkaya (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Mehmet Göl (ÇSGB’de İş Başmüfettişi)

*Mukadder Kavcar (ÇSGB’de İş Başmüfettişi)

*Mehmet Tekelioğlu (ÇSGB’de İş Başmüfettişi)

*Gürol Alaca (ÇSGB’de İş Müfettişi)

*Emin Gümüş (ÇSGB’de İş Başmüfettişi)

Ersin Bulut (ÇSGB’de İş Müfettiş Yardımcısı)

Kaynak: Evrensel