Soma katliamına ilişkin gözaltına alınan 25 kişiden şu ana kadar 5'i tutuklandı.

Soruşturma sürecine ilişkin bilgi veren Savcı Şahiner ise ilk bilirkişi raporunda olayın trafo patlamasından kaynaklanmadığının belirlendiğini söyledi.

Soma'daki maden faciasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 5'e yükseldi.

13 Mayıs'ta 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin başlatılan soruşturmada şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında olduğu 25 kişi gözaltına alındı.

Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 kişiden 3'ü hakkında tutuklama kararı verildi.

Tutuklanan isimlerin; İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür yardımcısı Ertan Ersoy ve güvenlik uzmanı Yalçın Erdoğan olduğu öğrenildi.

İşlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkemeye sevk edilen madenin emniyet vardiya amiri Yasin Kurnaz hakkında da tutuklama kararı verildi.

2 kişi mahkeme, 4 kişi de savcılık sorgusunun ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 15 kişinin emniyet ve savcılıktaki sorguları ise devam ediyor.

Zanlıların üzerine atılı suçun, "taksirle birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına yol açmak" olduğu belirtildi.

'TRAFO PATLAMASI DEĞİL'

Süreçle ilgili açıklamayı Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner yaptı.

Olayın trafo patlaması sonucu olmadığı, "transformatör patlaması" diye adlandırılan cihaz arızasından kaynaklanmış olamayacağının açıklandığını ifade eden Şahiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilirkişi heyetinin cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre yer altı kömür işletmesinde havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir. Olayın meydana geldiği gün ve öncesinde başlayan kömürün oksijen aldığı için yanması sonucu olay günü kömürün yanmasıyla çöktüğü, bunun sonucunda çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmekle birlikte gerekçeli bilirkişi raporunun bilahare dosyaya sunulacağı beyan edilmiştir.

Olayla ilgili maden içerisinde cumhuriyet savcılarımız ve bilirkişi tarafından yapılan incelenme sonucunda kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiş, şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarıyla ilgili gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir."

'BENİM SORUMLULUĞUMDA DEĞİL'

Madende karbonmonoksit seviyesinin, facianın yaşandığı gün ve öncesinde normalin çok üzerine çıktığının sensörler aracılığıyla bilgisayar kayıtlarına işlendiğinin tespit edildiğini söyledi.

Duruşmada kendisine konuyla ilgili soru yöneltilen İşletme Müdürü Akın Çelik'in "Karbonmonoksit seviye kontrolü benim görevim değil, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sorumluluğunda" dediği öğrenildi.

Ancak, teknik nezaretçi defterinin sorumluğunun işletme müdürüne ait olduğu ve söz konusu bilgilerin bu deftere kaydedilmediği öğrenildi.

FİRMADAN AÇIKLAMA

Öte yandan Soma Kömür İşletmeleri'nden yapılan açıklamada Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.

Açıklamada gözaltına alınan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da hakkındaki kararı bu sabah öğrendiğ ve işlemlerinin yapılması için emniyet güçlerine müracaat ettiği bildirildi.

Soma Holding gözaltındaki çalışanları için avukat görevlendirmediği iddiaları da yapılan bu açıklama ile yalanlandı. (NTV)