301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden faciası ile ilgili devam edilen yargılamada sanık avukatlarına tepki gösteren bazı aileler mahkeme başkanı tarafından salondan çıkarıldı.

Gerginliğin sürmesi üzerine duruşmaya ara verildi. Duruşmaya madenci yakınları ile avukatların yanı sıra Manisa ve İzmir Baro Başkanları ile HDP Milletvekili Garo Paylan da katıldı.

Duruşmada faciadan sağ kurtulan mağdur işçilerin ifadelerinin alınmasına devam edildi. Dinlenen işçilerden Ercan Metin, 6 yıldır Eynez Maden Ocağı’nda bantçı olarak çalıştığını, olay günü bantlarla uğraştıklarını ve vardiya sonunda da 4’ncü banda ek yapmaya gittiklerini anlattı.

İfadesi alınan Metin’e sanıklar da sorular yöneltti. Sanıkların soru yönelttiği esnada sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit’in araya girerek kimi beyanlarda bulunması üzerine müşteki avukatları duruma itiraz etti.

Avukatların yanı sıra ailelerin de Koçyiğit’e tepki göstermesi üzerine salon karıştı. Bunun üzerine mahkeme başkanı bazı madenci yakınlarını salon dışına çıkarttı ve mahkeme düzenini bozanların salondan çıkarılacağı uyarısında bulundu.

Mahkeme başkanının bu tavrına mağdur aileler “İşçiyi en sonunda adalet de tehdit etti” diyerek tepki gösterdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'teki katliamda, 301 madenci hayatın kaybetti.

Katliamdan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu sekiz kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala, 2 Mart 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, tutuklu sekiz sanık için "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20-25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istendi. Tutuksuz 38 sanık içinse "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2-15 yıl hapis talep edildi.

Bu saıklardan 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında arttırılması da istendi.