12 Eylül Davası'nın başladığı şu günlerde Millî Gazete, şok bir belgeyi kamuoyuyla paylaştı...

  

Belgede 12 Eylül 1980'den bir yıl önce 11 Ekim 1979 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'ndan İçişleri Bakanlığı'na gönderilen bir belgede, Federal Alman Hükümeti'nin uyguladığı tedhiş olaylarına karışanların mahkemelere çıkarılmadan 'yok' edilmesi örnek gösteriliyor.

 

Türkiye'nin demokrasi tarihinde bir kara leke olarak duran ve 50 kişinin idam edildiği 650 bin kişinin gözaltına alındığı yüz binlerce insanın mağdur edildiği 12 Eylül Askeri Darbesi'nin üzerinden geçen 32 yıldan sonra başlayan dava ülkenin tarihi açısından önemli. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden bir yıl önce sokak çatışmalarını önlemek için 11 Ekim 1979 tarihli Genelkurmay Başkanlığı'ndan İçişleri Bakanlığı'na gönderilen belgede, olaylara karışanların mahkemeye çıkarılmadan yok edilmesi başta olmak üzere şok edici önerilerde bulunuluyor.

 

KORGENERAL İMZALI GİZLİ BELGE

Gizli ibareli gönderilen ve konu kısmında 'Almanların Aldıkları Önlemler' başlıklı belgenin altındaki imza ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren namına, İstihbarat Başkanı Korgeneral Suat İlhan'a ait. Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen belgenin giriş kısmında Federal Alman Hükümeti'nin o dönemdeki tedhiş olaylarına karışanlara ilişkin aldıkları önlemler Türk Hükümeti İçişleri Bakanlığı'na bilgi niteliğinde gönderiliyor.

 

MAHKEMEYE ÇIKARMADAN 'YOK' EDİN

"Federal Alman Hükümeti'nin tedhiş olay ve örgütlerine karşı etkin önlemleri, muhalefetin de desteğinde azimle uygulayarak, demokratik düzeni bozan anarşiye karşı başarı sağladığı bilinmektedir" ifadeleri ile başlayan belgede yer alan maddelerdeki önlemlerde ise dehşet verici ifadeler bulunuyor. Ayrı ayrı 7 madde halinde sıralanan belgedeki bilgilerin ikinci (b) maddesindeki ifadelerde, 'Yakalanan teröristleri mahkeme huzuruna çıkarmadan bir vesile yaratarak yok etmek' cümlesi yer alıyor.

 

ÖLÜ OLARAK YAKALANMAYA YETKİ VERMEK

Gizli belgenin 'c' olarak isimlendirilen üçüncü maddesinde de hayrete düşüren bir cümle yer alıyor. 'Teröristlerin ölü olarak yakalanmasına olanak ve gizli yetki vermek' cümlesinin yer aldığı maddede Alman hükümetinin nasıl kararlar aldığı ve bu yönde Türk hükümetine de tavsiye verildiği görülüyor.

 

POLİSE SİLAH KULLANMA YETKİSİ VERİLSİN

Belgede ilginç ayrıntılar da yer alıyor. Polise önemli yetkilerin verilmesi gerektiği de vurgulanan belgenin ilgili maddesinde ise 'Polise tutuklama, şüpheli gördükleri mesken ve şahısların aranması, ikaza riayet etmeyenlere kesin netice verecek şekilde silah kullanma gibi olağanüstü yetkiler vermek' ifadeleri de dikkat çekiyor.

 

SAVCI, TUTUKLU AVUKAT GÖRÜŞMESİNİ İZLESİN

Ele geçirilen belgede ayrıca tutukluların avukatları ile görüşmelerine ilişkin de hukuk kurallarına aykırı bir tavsiye veriliyor. "Tutuklanan teröristlerin savunma avukatları ile görüşmelerinin savcı tarafından dinlenmesine yetki vermek" maddesinin yer aldığı belgede televizyon kanallarında da halkın hükümetin yanına çekilmesi isteniyor. Bu noktadaki maddeye göre ise; "Televizyon yayınlarından halkın terörist avında Federal polise yardımcı olmasını temin edecek programlar göstererek yararlanmak" ifadelerinin yer aldığı belgede halkın teröristleri yakalamada polise yardımcı olması isteniyor.

 

KOMÜNİSTLERİ HADEME DAHİ YAPMAYIN

Belgenin son maddesinde ise Türkiye'deki sol kesimi ilgilendiren çok ilginç bir madde dikkat çekiyor. Komünistlere ilişkin belgede yer alan maddede herhangi bir işe yerleştirilmemeleri gerektiği uyarısı da yapılıyor. Belgenin son maddesindeki bu bilgilerde ise şu ifadeler yer alıyor: 'Komünistlerin devlet hizmetlerinde istihdamını kesinlikle önlemek' cümlenin devamında ise parantez içinde 'Okullarda hademelik dahi vermemek sureti ile' ifadesi de görenleri hayrete düşürüyor.(milli gazete)

 

İŞTE O BELGE..