Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi, davet edildikleri Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmayacaklarını duyurdu.

Boykotun gerekçesinin TSK'nın Afrin'e başlattığı askeri operasyon olarak açıklayan Genel Sekreter Abdülhamit Hacı Derviş, Afrin harekatını eleştirerek, “Suriye ve Rusya şu anda Kürt milletinin ölümüne sebep oluyor” dedi.

Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi, kararı bugün gerçekleştirilen basın toplantısıyla duyuruldu.

Çok sayıda basın mensubunun izlediği toplantıda, karar metni partinin Genel Sekreteri Abdülhamit Hacı Derviş tarafından okundu.

'AMAÇ BARIŞ DEĞİL KRİZİ DERİNLEŞTİRMEK'

Abdülhamit Hacı Derviş, Soçi ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Soçi'ye katılmıyoruz. Suriye ve Rusya şu anda Kürt milletinin ölümüne sebep oluyor. Suriye halkları ölümle yüz yüze kalıyor. Biz burada barış niyetini arayamayız. Ölümlerin yaşandığı yerde barış olamaz. Bu saldırıların altında barış ortamını oluşturmak değil krizi derinleştirme amacı yatıyor. Afrin'e yönelik saldırılara karşı kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Cumhurbaşkan Erdoğan kanın döküldüğü bir yerde rahat rahat Ankara'da oturacağını düşünmesin. Afrin'e girerlerse daha çok kan dökülecek."

'ÜÇ KİŞİLİK SOÇİ DAVETİ GELDİ'

Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi Siyasi Ofis Üyesi Ahmet Berekat ise Soçi toplantısına neden katılmayacaklarıyla ilgili şunları söyledi:

"Bize Soçi için üç kişilik bir davet geldi. Ancak Soçi'ye katılmamamızdaki en büyük neden Afrin'e yönelik saldırılardır. Türkiye toprağımızın çok önemli bir parçasına saldırılarda bulunuyor. Bu saldırı hem Suriye topraklarına hem de Kürtlere yöneliktir. Bu saldırının kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. Tek amaç Suriye topraklarında yaşayan Kürtleri parçalamaktır. Türkiye'nin burada yapacağı hiçbir şey yoktur. Teröre karşı burada bulunmasını meşrulaştırmak istiyorsa da YPG ve YPJ teröre karşı savaşmış güçlerdir. YPG ve YPJ Rakka'da Serekaniye'de, Kobani'de teröre karşı savaştı. Bütün dünyadaki güçler de YPG ve YPJ'nin teröre karşı olduğunu biliyor. Büyük bir direniş gösterildi teröre karşı. Bu durum da Türkiye'nin burada olmasını anlamsızlaştırıyor."

'TÜRKİYE İSTEMESE DE KÜRTLER STATÜ KAZANACAK'

Türkiye'nin, Afrin harekatıyla Kürtlerin statü kazanmasının engellemeyi amaçladığını ifade eden Ahmet Berekat, "Türkiye'nin tek isteği Suriye'de kaos yaşanmasıdır. Suriye'deki siyasi çözüm tartışmalarının engellenmesidir. Türkiye Kürtlerin Suriye'de statüsünün olmasına tahammül edemiyor. Erdoğan bunu kabul etmediğini açıkça da söylüyor. Biz de Erdoğan'a istese de istemese de Kürtlerin haklarını kazanacaklarını söylüyoruz. Dünyada yaşayan 40 milyon Kürt hala statüsüzdür. Bu insanlar Erdoğan istese de istemese de bir statü kazanacaklar" dedi.

Kaynak: Artı Gerçek