NSA’nin Türkiye’yi dinleme ve istihbarat verilerini paylaşma haberini değerlendiren Roboskili ailelerin avukatı Tahir Elçi dinlemeyi “Skandal” olarak değerlendirerek, iç hukuk ve Anayasa’ya göre suç işlendiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi dinlemelerin soruşturulması gerektiğini, sorumlunun ortaya çıkarılması durumunda yeni delil oluşursa Roboski katliamı hakkındaki takipsilik kararının kalkabileceğini söyledi.

Der Spiegel bugün “İki Yüzlü Arkadaşlık: Türkiye NSA için “Partner ve Hedef’” başlıklı makalede eski CIA çalışanı Edward Snowden‘ın son açıkladığı belgelere yer vererek, NSA’in Ocak 2012’nin ilk saatlerinde PKK’lilere ilişkin istihbarat vermenin yanı sıra bunun uzun süreli bir işbirliği olduğu, NSA’nin hem Türkiye sınırları içinde hem de Türkiye sınırları dışında PKK’li olduğundan şüphelenilenlerin telefonlarını dinleyip bu verileri Türkiye ile paylaştığı aktarmıştı.

Konuyla ilgili bianet’e konuşan Roboskili ailelerin avukatı ve Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi bu istihbarattan kimin haberinin olduğunun araştırılması gerektiğini söyledi.

Elçi, “Roboski Katliamı, takipsizlik kararının ardından şu an bireysel başvuru olarak Anayasa Mahkemesi’nde. Ancak yeni bir delil ortaya çıktığı takdirde bu takipsizlik kararı kaldırılıp soruşturma başlatılabilir. Bu dinlemeyle ilgili Türkiye’de kim sorumlu, kim bu dinlemeden haberdar bunun soruşturulması gerekiyor.”