ANKARA - Ankara’da bir doğum günü kutlamasında Kürtçe şarkı söylediği için özel harekat polisi Serkan Akbulut tarafından öldürülen Emrah Gezer davasında karar çıktı. Mahkeme heyeti Kürtçe şarkıyı “tahrik” sayarak Akbulut’a verilen müebbet cezada indirim yaptı ve cezayı 19,5 yıla düşürdü. Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde 27 Aralık 2009 tarihinde bir barda arkadaşlarıyla doğum günü kutlaması yaptığı sırada Kürtçe şarkı söylediği için özel harekat polisi Serkan Akbulut tarafından öldürülen Emrah Gezer'in ölümü ile ilgili açılan davanın karar duruşması Ankara 9.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

TAHRİK İNDİRİMİ

Vatan'ın haberine göre, mahkeme heyeti özel harekat polisi Serkan Akbulut'a ise önce "Kasten adam öldürmek"ten müebbet hapis cezası verirken, savcının da mütalaasında istediği "tahrik" indirimini uygulayarak cezayı 15 yıla düşürdü. Heyet ayrıca Serkan Akbulut'a kamu görevlisi olduğundan ve "Adam yaralamak"tan dolayı da cezasını arttırarak ayrı ayrı cezalardan toplamda 19 yıl 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyetinin uyguladı "tahrik" indirimi ise savcının mütalaasında "Kürtçe şarkı"ya ilişkin istediği "tahrik" indirimi oldu.

Mahkeme heyeti, Emrah Gezer'in ağabeyi Ramazan Gezer'e para ve 5 ay hapis cezası verirken, Gülay Türk ile Tülay Türk'ü beraat ettirdi. Olay anında özel harekat polisi Serkan Akbulut'un yanında bulunan ve Emrah Gezer'e ateş etmeleri yönünde telkin yaptığı ileri sürülen Sinem Uludağ beraat eden başka bir isim oldu.

Mahkeme sonrasında konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, mahkemenin kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu karar hukukun kabul edemeyeceği bir indirime tabi tutuldu. Bu kararın tek anlamı 'Kürtçe insanı tahrik eder' oldu. Mahkeme böyle bir ilke imza attı. Tabi ki bu kararı Yargıtay'a götüreceğiz" dedi.

KÜRTÇE SÖYLEYENLERE SALDIRIYI MEŞRULAŞTIRIYOR

Ankara Barosu MYK Üyesi Erol Aras ise, davanın sonucunun "kardeş kavgası"na neden olacak bir boyutta olduğunu belirterek, "Bu insan sadece anadilinde şarkı söyledi. Bu karar anadilde şarkı söyleyen insanlara karşı saldırıyı arttıracaktır. Bu karar hukuki ve insani olarak kabul edilemez" şeklinde konuştu. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, yaşanan yargısız infazın "nefret suçu" olduğunu ve verilecek cezada da nefret suçlarının endeks alınması gerektiğini vurgulayarak, "Görevi güvenliği sağlamak olan bir insan, farklılıkları etkisizleştirmeye çalıştırmıştır" diye konuşktu.

CEMAL GEZER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Emrah Gezer'in babası Cemal Gezer ise şöyle konuştu: "Biz bu ırkçı polisin cezasının 3 kat arttırılmasını beklerken onlar indirim yaptılar. Ben buradan söylüyorum, bundan sonraki süreçte bu ırkçı polisi yetiştiren Polis Akademisi, Polis Koleji, İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bu adamı bu ırkçı kafası ile nasıl mezun ettiler diye?”

OLAY NASIL YAŞANDI?

29 yaşındaki Emrah Gezer, 27 Aralık'ta Ankara'nın Çankaya İlçesi'ne bağlı Kavaklıdere semtinde bulunan bir barda arkadaşının doğum günü partisine katıldı. Geç saatlere kadar burada eğlenen Gezer, canlı müziğin sona ermesinden sonra arkadaşlarına Kürtçe şarkı söyledi. Bunun üzerine yan masada aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu kişiler Kürtçe şarkı söylenmesine müdahale etti. Çıkan tartışma sokakta devam etti. Bardan çıkan Gezer silahla vurularak öldürüldü.