Afyonkarahisar'da 14 Nisan'da sosyal medya paylaşımları üzerinden "cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla gözaltına alınan ağır şizofren hastası tutuklanmıştı. Fransa Vatandaşı da olan Altınok, o tarihten bu yana tutuklu bulunuyor. Müvekkilinin tahliye edilmesi için İncehisar Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe yazan avukat Özgür Yakut’un başvuruları da “cezai ehliyeti var” denilerek reddedildi.Yakut, verilen karara itiraz etmek üzere Afyonkarahisar Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. 
 
RAPORA RAĞMEN TAHLİYEYE RET
 
Yakut, müvekkilinin durumuna ilişkin sundukları raporların İncehisar Sulh Hakimliği tarafından kabul  edilmeyip tutuklunun Afyon Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini ifade etti. 4 Mayısta hastaneden verilen raporda “kronik psikotik bozukluk” tanısı konulduğu ve tedavinin devam ettiği belirtildiğini söyleyen Yakut, rapor üzerinden yaptığı başvuru üzerinden mahkeme tarafından “raporda şüphelinin rahatsızlığının cezai ehliyetini ortadan kaldıracak yahut önemli ölçüde azaltacak şiddette olmadığı” belirtilerek tahliye talebinin reddedildiğini söyledi. 
 
RAHATSIZLIĞI İLERLİYOR
 
Red gerekçesinin hukuki ve vicdani dayanağından yoksun olduğunu belirten Yakut, müvekkilinin 2003'ten bu yana şizofreni, atipik psikoz, duygulanım ve mizaç bozukluğu gibi hastalıklarının olduğunu, hastalıkları nedeniyle yüzde 80 çalışma kaybı yaşadığını dile getirdi. Müvekkilinin şizofren hastası olması nedeniyle; "askerlik yapmaya elverişli değil" raporunun askeri hastane tarafından verildiğini aktaran Yakut, "İstinat edilen suçun alt-üst sınırı hastalığı ve CMK 286'da yapılan lehe değişiklik dikkate alındığında derhal serbest bırakılması gerekmektedir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Fransa'ya dönemeyen müvekkilim ruhsal problemler yaşamaya başlamış ve rahatsızlığı da daha ilerlemiştir" dedi. 
 
Yakut, müvekkilinin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. 

Kaynak: MA