Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Devrimci Parti (DP) ve Kaldıraç Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişinin 48’inci yıl dönümünde Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde anma gerçekleştirdi.

Anmaya, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Murat Çepni ile HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut’un yanı sıra birçok kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada sık sık, "Onlara sözümüz devrim olacak",  "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Katiller halka hesap verecek" "Yaşasın devrim ve sosyalizm" ve "Denizlerin izlerin umut sosyalizmde" sloganları atıldı.

Hazırlanan ortak basın metnini ESP İstanbul İl Yöneticisi Çınar Altan okudu. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın anarak konuşmasına başlayan Altan, “İdeallerine bağlılığımızı yineliyoruz” dedi.

‘GELECEĞİMİZE IŞIK TUTUYOR’

Altan, Denizlerin açtıkları yol ve gösterdikleri yönle sadece devrimci gençlik hareketinin değil tüm işçi, emekçi ve ezilenlerin eşit, özgür ve adil bir dünya, yani sosyalizm mücadelesine esin kaynağı olduklarını ifade etti.

Altan, “1960’ların sonunda gençlik hareketinde öne çıkan kopuş kuşağının bu öncü kadroları, sadece devrimci zor ile kurdukları ilişki nedeniyle değil.  Aynı zamanda işçi ve emekçilerin davasıyla kurdukları ilişki nedeniyle de ideolojik bir kopuşun simgesi haline geldiler. Kaderini işçi emekçi ve tüm ezilenlerin kaderi ile birleştiren, bunu devrim fikri ve feda çizgisi temelinde inşa eden bu gelenek, sadece geçmişimize değil geleceğimize de ışık tutuyor” diye konuştu.

‘ESİN KAYNAĞI OLDULAR’

Gezmiş, Aslan ve İnan’ın şahsi hiçbir çıkar gözetmeden idama gittiklerini vurgulayan Altan, “Halkın mutluluğu ve Türkiye’nin bağımsızlığı için savaştığını söyleyen, Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini haykırdılar. Bizlere bıraktığı kurtuluş çizgisi budur. İdama yürürken sergiledikleri dik duruş, yalnızca ilham verdikleri devrimci gelenekler bakımından değil, tüm işçi emekçiler bakımından da sembol ve esin kaynağıdır” diye konuştu.

‘BİZ KAZANACAĞIZ’

Hüseyin İnan’ın idam öncesi sarf ettiği “Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım! Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım! Bundan sonra bu bayrağı Türkiye halkına emanet ediyorum” sözleri hatırlatan Altan, “Halklarımız bu bayrağı yere düşürmedi. Şimdi bu bayrağı daha yükseklerde dalgalandırma zamanı. Ezilenleri yok sayan, geleceksizliğe mahkum eden düzene karşı devrimin ve sosyalizmin bayrağını, üç fidanın Mahirlerin, İboların, Mazlumların bayrağını zafere ulaştırma zamanı. Üç Fidan'a sözümüz budur. Biz kazanacağız” dedi.

HDP’Lİ ÇEPNİ: TÜM EZİLENLERİN YOLU OLDULAR

Ardından söz alan HDP Milletvekili Murat Çepni ise, Denizlerin ve Mahir Çayanların yoldaşlıklarının siper yoldaşlığı olduğunu belirtti. Deniz, İnan ve Aslan’ın devrimci bir tarihe genç bedenleriyle giriştiklerini ifade eden Çepni, “Evet, onların açtığı yol bugünde tüm ezilenlerin yoludur. İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde kapitalizmin insanlığa açlık, yoksulluk ve ölümden başka bir şey sunmuyor. Sosyalizmin her zamankinden daha da güncel olduğu bugün Denizlerin mücadelesine bakmamız gerek ve onların açtığı yolda daha somut adımlarla yürümemiz gerektir” diye konuştu.

Çepni, 3 Fidan’ın mücadeleleri önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.