Darbe girişimi sonrası Adalet Bakanlığı'nın hapishanelerdeki mahkumlarla avukatların görüşünü yasakladığı ortaya çıktı. 

DİHA'nın haberine göre; olay, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) üyesi avukatların Bursa Cezaevi'ndeki siyasi mahkumların ziyaret etmek istemesi üzerine anlaşıldı. 

'İKİNCİ BİR EMRE KADAR YASAK'

Cezaevi yönetimi, avukatlara "Adalet Bakanlığı'ndan ikinci bir emre kadar avukatların görüşü yasaklanmıştır" yanıtı verildi. Avukatların cezaevi yönetiminden bu yasağın yer aldığı yazıyı görmek istemesi üzerine cezaevi yönetimi Adalet Bakanlığı'nı aradı. 

Görüşmenin ardından avukatlara bu kez de "Adli mahkumlar üzerindeki bu yasak kaldırıldı. Ancak siyasi mahkumlara yönelik bu yasak devam edecek. Ayrıca siyasi mahkumlar tahliye olsa bile tahliye edilmelerine izin verilmeyecek. Bu yasak özellikle cemaat dosyalarından tutuklu olan kişiler için geçerli" yanıtı verildi.

Haberde, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyesi avukatların birçok cezaevindeki müvekkilleri ile görüşemediği ve bu duruma dair yazılı başvuru yapacakları belirtildi..

ÖHD'DEN AÇIKLAMA

ÖHD İstanbul Şubesi, Twitter'dan getirilen yasağa ilişkin açıklama yaptı:

“Cezaevlerinde avukatların görüş yapmasının yasaklandığı bildirilmiştir. Hukuka aykırı bu yasağın ne kadar süreceği bilinmiyor.

“Yasağa ilişkin henüz yazılı bir talimat tarafımıza verilmediği gibi görüş taleplerimize de yazılı olarak cevap verilmemekte.

“Cezaevlerinde avukatların görüş yapmasının yasaklanması keyfi olup bu yasağın hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır.

“Cezaevlerinde bu süreçte yaşanabilecek hak ihlalleri sebebiyle endişeliyiz. Avukat görüşleri derhal başlatılmalıdır.

“Hukuka aykırı olan yasağa ilişkin tüm hukuki başvurular derneğimiz avukatları tarafından gerçekleştirilecektir.”