Yarın 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 19. Yıldönümü. Bugün çeşitli anma etkinlikleri düzenlenirken Sivas Valisinin yarın yapılacak anmada kitleyi katliamın yapıldığı eski Madımak Oteli önüne yaklaştırmayacağını söylemesi tepki çekti.

 

Sivas katliamında hayatını kaybedenler Taksim'de anıldı. Gösteride açılan 'Sivas'ta yakan da, aklayan da devlettir' yazılı pankart dikkat çekti

 

Bir grup sivil toplum kuruluşu, Sivas katliamının 19’uncu yıldönümü öncesi Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. "Sivas’ta yakan da, aklayan da devlettir, hesap soracağız" yazılı pankart açarak Galatasaray Meydanı’nda toplanan grup, İstiklal Caddesi’nde "Sivas’ın hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek" sloganları eşliğinde Taksim Meydanı’na yürüdü.

 

Burada grup adına açıklama yapan Eray Sargın, şunları söyledi:

 

"Tarihi Alevilere ve Kürtlere, işçilere ve emekçilere, devrimci ve ilerici güçlere yönelik sayısız vahşet ve katliamlarla dolu olan devlet, bundan tam 19 sene önce 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde dinci-gerici ve faşist güruhlar eliyle 35 canımızı diri diri yakarak katletti. Bir devlet organizasyonu olan Sivas katliamında Başbakanından, İçişleri Bakanına, valisinden emniyet müdürüne, jandarma komutanlarından devletin diğer etkili ve yetkili isimlerine değin herkes olayı saatlerce izleyerek, bu katliamın gerçekleşmesini sağladı. Aradan geçen 19 sene içinde olayın üstünün örtülmesi için gereken her şey yapıldı ve nihayetinde 13 Mart 2012’de Sivas davası düşürüldü.

 

Vahşi katliamın ardından açılan göstermelik davadan, tam da beklendiği gibi zamanaşımı kararı çıktı. Böylece katliamcı devlet ve onun tetikçiliğin yapan dinci, gerici ve faşist güruhlar, düzen yargısı tarafından alenen aklandı.

 

Bizler nasıl ki, Maraş’ta, Çorum’da 1 Mayıs 1977’de düzenlenen ve devlet eliyle gerçekleşen katliamları, faili meçhulleri, kayıpları, 1000 operasyonu, devrimci tutsakların 19 Aralık’ta diri diri yakılmasını ve daha nice faşist saldırıyı unutmadıysak, Sivas katliamını da unutmayacağız. Çünkü her katliam gibi Sivas katliamı da devletin faşist niteliğinin bir sonucudur."

 

Sardın, "Bizler; Madımak Oteli'ni taşlayan güruha 'Gazanız Mübarek Olsun' diye seslenen Belediye Başkanı'nı unutmadık. 35 canın yakılışını an be an izleyen sözde laiklik savunucusu TSK'yı ve bölgenin Garnizon Komutanlığı'nın tavrını unutmadık. 'Otelin çevresindeki vatandaşlarımıza zarar gelmemiştir' açıklamasını yapan dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i ve 'Çok şükür güvenlik güçleriyle halk karşı kaşıya gelmemiştir' diyen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i unutmadık. Daha dün zamanaşımı kararına 'Hayırlı olsun' diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ı unutmadık" diye konuştu.

 

Devletin dün olduğu gibi bugünde kapsamlı bir saldırı politikası sürdürdüğünü söyleyen Sardın, "Bunu TSK'ya ait savaş uçaklarının, Roboski'de 34 Kürt köylüsünü bombalayarak katlettiğinde de gördük" dedi. Sardın, AKP Hükümetini uzun süredir Suriye üzerinde savaş tamtamlığı yapmakla suçlarken, Türkiye'nin ABD'nin Ortadoğu konsolosluğu gibi çalıştığını söyledi. Suriye üzerinde devreye sokulmaya çalışılan emperyalist saldırıda Türkiye'ye biçilen rolün savaş taşeronluğu olduğunu ifade eden Sardın, Türkiye'ye ait savaş uçağının düşürülmesi olayında görüldüğü gibi halkların yine büyük katliamlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

 

SİVAS VALİSİ'NDEN PROVOKATİF AÇIKLAMA

Sivas'ta yakılarak katledilenleri anmak üzere Sivas'a doğru binlerce kişi yola çıkarken, Sivas Valisi her yıl olduğu gibi ortamı geren bir açıklama yaptı. Vali, yarın anmaların yapılacağı Madımak Oteli'nin önüne kimseyi sokmayacağını söyledi.

 

Sivas Katliamı'nın yaşandığı Madımak Oteli'nin önünde Türkiye'nin dört bir yandan binlerce kişinin katılımıyla yapılacak anma öncesinde CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, Vali Ali Kolat'la görüştü.

 

Vali Kolat, anmaya katılmak üzere kent dışından gelenler arasında "taşkınlık yapacak gruplar olduğu duyumu aldıkları"nı iddia ederek, "Mevlana Meydanı'ndan öteye kimseyi geçirmeyeceğim. Eğer isterlerse yalnızca ailelerden temsilcileri içeri alacağım" dedi.

 

Milletvekili Özdemir ise, bu yaklaşımın yanlış olduğunu belirterek, "Sonuçlarından siz sorumlu olursunuz" dedi.

 

Sivas Valisi, geçen yıl ki anmalar öncesinde de Sivas'a kimseyi sokmayacağını ilan etmiş, ancak binlerce kişi Madımak Oteli'nin önüne yürüyerek, "Madımak Müzesi" tabelasını asmış, katliamda yaşamını yitirenleri anmıştı.

 

KARTAL: 'SİVAS'I UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ'

Kartal Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkların Demokratik Kongresi Kartal Meclisi, DHF BDSP, Partizan, TKP 1920, 2 Temmuz Sivas katliamının 19. yılında Kartal'da eylem yaptı. Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan kitle Kartal Meydanı'na yürüyüş düzenledi.

 

“Maraş, Çorum, Sivas, Roboski, Urfa hapishanesi, katil devlet hesap verecek”, “Madımak utanç müzesi olacak unutmadık unutmayacağız” pankartları ile Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı. Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan kitle, “Yaşasın halkların kardeşliği", "Sivas'tan Roboski’ye katil devlet hesap verecek", "Biji bıratiya gelan", "Sivas'ı yakanlar AKP’yi kuranlar" ve "Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla Kartal Meydanı'na yürüdü.

 

MADIMAK ANMASINDA TEKBİRLİ SALDIRI

Sivas Katliamı'nın 19. yıl dönümü dolayısıyla Gebze'de yürüyüş düzenleyen CHP'li bir grup ile gruptakilere tepki gösteren bazı kişiler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis gruplara biber gazı ile müdahale etti.

 

Alınan bilgilere göre, CHP Gebze ilçe örgütünce Sivas katliamı yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Caddesi'nde düzenlenen yürüyüş sırasında grubun yanından geçen yaklaşık 10 kişilik başka bir grup, tekbir getirerek tepki gösterdi.

 

CHP'li grubun arasında bulunan bazı kişilerin kendilerine tepki gösteren gruptakilere yönelmesi üzerine yaşanan kısa süreli gerginliğe polis biber gazı ile müdahale etti.

 

Aralarında CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş'in de bulunduğu bazı kişiler, sıkılan biber gazından etkilenirken, yaşanan gerginliğin ardından yürüyüşüne devam eden CHP'li grup, basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

Olaya ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan Gebze Emniyet Müdürü Abdülkadir Demir, yapılan müdahale için inceleme başlatacaklarını belirterek, diğer gruptakilerin tespit edilmesine yönelik de çalışma yürüttüklerini söyledi.