MEHMET MENEKŞE / CUMHURİYET


AMASYA - Sivas’ta 35 kişinin yakıldığı Madımak katliamı sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve SHP Erzincan Milletvekili olan Mustafa Kul, bir MİT görevlisinin kendisine, “Gelişmelerin hepsinden haberimiz vardı. Ama biz özellikle müdahale etmedik. Bunların militanı, sempazitanı var, öğrenmek istedik. Bütün bunları test etmek için bir prova yaptık. Ancak faturası ağır oldu” dediğini belirtti.



Yaşananları katliamdan sağ kurtulan sanatçı Arif Sağ’ın telefonuyla öğrendiğini belirten Kul, her devlet görevlisinin sükûneti sağlayacakları konusunda teminat aldığını, ancak saat 16.00’dan sonra kimseye ulaşamadığını vurguladı. Bunun üzerine dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağır’ı aradığını belirten Kul, Ağar’ın “Üç beş çapulcuya meydan bırakacak değiliz” dediğini söyledi.



‘ÇOK KOLAY ÖNLENEBİLİRDİ’

Sivas’a geldiğinde katliam ile karşılaştığını belirten Kul, “Vali tek başına makamındaydı, beni görünce ağlamaya başladı ve 30 kadar arkadaşımızın hayatını kaybettiğini söyledi. Otelden sonra göstericiler valiliğin önüne gelmiş, ‘dinsiz vali’ sloganları atıp, camları kırmıştı. Vali öldürüleceğini düşünerek, il jandarma komutanını arayıp yardım istemiş, son bir manga asker valiliğe yönlendirilmişti. Enteresan olan, 10 tane askerden oluşan bu son manga, havaya ateş açınca tüm o kalabalık dağılmıştı. Eğer jandarma havaya ateş açmış olsaydı ya da otel ile göstericiler arasında tampon bölge oluştursaydı, o insanlar kurtulacaktı” diye konuştu.



Olayların ardından bir MİT mensubu ile görüştüğünü anlatan Kul, şunları söyledi: “Bir MİT mensubu benimle görüşmek istedi. Öğretmenevinde öğle yemeğine katılacaktım, orada görüşebileceğimizi söyledim. Tuvalette gizli görüşmek istedi, görüştük. Görüşmemizde, ‘Aslında bu gelişmelerin hepsinden haberimiz vardı. Dışarıdan birtakım insanların geldiğini, yerel gazetelerde çıkan haberler üzerine böyle bir olayın yaşanabileceğini, Refah Partililerin bu işi organize ettiğini ve bu işin bütün aşamalarından haberimiz vardı. Ama biz özellikle müdahale etmedik. Mesela valiyi bilgilendirmedik. Biz zamanında önlem aldırmadık. Bunların militanı ne kadar, sempazitanı ne kadar, taraftarı ne kadar, meraklısı ne kadar öğrenmek istedik. Bunların bir kalkışması, ayaklanması olursa bunları nasıl bastırabileceğiz? Ne kadar güvenlik gücü lazım? Bütün bunları test etmek için bir prova yaptık. Ancak faturası ağır oldu. Öyle bir ipin ucunu kaçırdık ki artık önleyemez noktaya geldik’ dedi. Kimliğini söylemedi. Ama şu anda görsem tanırım.”