SİVAS- Madımak Oteli'nde bundan tam 19 yıl önce diri diri yakılarak öldürülen 35 kişi bir kez daha on binler tarafından anıldı.

 

Türkiye'nin dört bir yanından ve Avrupa ülkelerinden gelenler, Sivas davasının zaman aşımına uğratılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Davamız mahşere kalmayacak" dedi.

 

Anmaya ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, CHP'nin İstanbul, Erzincan, Maraş, Sivas milletvekilleri Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Muharrem İnce, sanatçılar Pınar Aydınlar, Tolga Sağ, Ferhat Tunç, Grup Munzur, Mustafa Özarslan, Erdal Erzincan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi önünde toplanan on binlerce kişi, "Madımak utanç müzesi olacak", "Madımak hala yanıyor. Zaman aşımı kararını tanımıyoruz" pankartlarını taşıdı.

 

Kortejin en önünde Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçının aileleri, ellerinde yakınlarının fotoğrafları ile yürüdü.

 

Madımak Oteli'nin utanç müzesi yapılmasını isteyen on binler, "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Roboski'den Sivas'a adalet istiyoruz", "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Davamız mahşere kalmayacak", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attı.


Anma dolayısıyla kentin giriş çıkışları polis ablukası altına alınırken, anmaya gelen araçlar durdurularak arandı, GBT kontrolü yapıldı. Şehir içerisinde de polis yoğun şekilde yığınak yaptı, arama noktalarından geçen on binlerce kişi didik didik arandı. Geçişler sırasında tahta pankart ve bayrak sopalarının alınmak istenmemesi üzerine kitle ile polis arasında ara ara gerginlik yaşandı.

 

Türk Telekom Müdürlüğü önüne ulaşan kitlenin önü TOMA ve çevik kuvvet barikatı ile kesildi. Madımak Oteli önüne geçişlere izin verilmemesi üzerine tertip komitesi, BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve CHP'li milletvekillerinin de aralarında olduğu bir heyet Sivas Valisi ile görüştü. Yaklaşık 30 dakika sonra polis barikatı kaldırıldı ve kitle Madımak Oteli önüne yürüdü.

 

NESİMİ ÇİMEN DUVARLARI YUMRUKLADI

Otelin önüne barikat kuran polis, kitleyi yaklaştırmadı. 33 aydın ve sanatçının aileleri otelin önüne geçti. Aileler, Otelin Utanç Müzesi yapılmamasına tepki gösterdi. Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen, duvarları yumruklayarak, "Burada bizi yaktınız. Bizi diri diri yaktınız. Burası utanç müzesi olmalı" dedi. Aileler bugün kültür ve bilim merkezi olan Madımak Oteli'nin içerisine girmek istedi, polis engelledi. Aileler, oturma eylemi yaparak, yakınlarını andı.

 

'DAVAMIZ MAHŞERE KALMAYACAK'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, yaptığı konuşmada, "Bu katliam insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. AKP zulmüne karşı yek vücut mücadele ediyoruz, edeceğiz. Madımak Utanç müzesi olacak" diye konuştu.

 

"Davamız mahşere kalmayacak" diyen Bülbül, şöyle devam etti: "Bu davanın hakimi de, savcısı da sizsiniz. Katiller ve AKP vicdanımızda mahkum olmuştur."

 

Madımak'ta yaşamını yitirenlerin aileleri adına konuşan Hüseyin Karababa, anmaya katılanlara teşekkür etti.

 

Madımak katliamının devlet katliamı olduğunu kaydeden Avrupa Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turgut Eker, "Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakanı Çiller bu katliamdan sorumludur" dedi. Eker, Madımak'ın hesabının sorulması için Alevilerin, Kürtlerin, devrimcilerin, sosyalistlerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

 

Konuşmaların ardından kitle yine sloganlarla toplanma noktasına yürüyerek, anma etkinliğini sonlandırdı. 

 

RESMİ ANMA

Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

 

Olayın kınayan Kolat, “Karanlık güçler, bizi karanlığa sürüklemek için, geleceğimizi karartmak için bu tür provokatif olaylara ülkemizin başka yerlerinde de sebebiyet vermiştir” dedi.

 

Otelin kamulaştırılması sürecinde Devlet Bakanı olan Faruk Çelik ile buraya karanfil bıraktıklarını anımsatan Kolat, ''Bu acıyı unutmamaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

 

Kolat, konuşmasının ardından Ürgüp ve diğer yetkililerle, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı.

 

BAŞKAN ÜRGÜP: GERÇEK FAİLLER ORTAYA ÇIKARILSIN

Anma programına, Sivas Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve İl Müftüsü Yusuf Şahin'in aralarında bulunduğu protokol üyeleri katıldı.

 

Daha sonra Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve kentteki 70 sivil toplum örgütü temsilcisi Bilim ve Kültür Merkezi önüne gelerek binaya karanfil bıraktı.

 

Grup adına açıklama yapan Doğan Ürgüp, bu olayın acısını samimi olarak yüreklerinde yaşadıklarını, olayların kesinlikle Sivas halkının inisiyatifinde meydana gelmediğini söyledi.

 

Yaşamını yitirenler için Allah’tan rahmet dileyen Ürgüp, “Olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasını devlet yetkililerimizden bekliyoruz. Bin yıldan fazla kardeşçe yaşama kültürünün en güzel örneğini gösteren Sivas bundan sonra da birlik beraberlik içinde hiçbir girişime müsaade etmeyecektir” dedi.