Türkiye’nin önde gelen 35 sanatçısı, Sivas katliamı davasının zamanaşımına uğramasına bir tepki olarak, kendi elleriyle eserlerini kısmen yaktılar. ‘Unutmamak’ sergisinde bir araya gelecek eserler, 19 Kasım Salı günü izleyiciyle buluşacak.

Hürriyet'in haberine göre; Sivas’taki Madımak Oteli’nde, 2 Temmuz 1993 tarihinde 35 kişinin yakılarak katledilmesine ilişkin davanın, 19’uncu yılın sonunda zamanaşımına uğraması üzerine anlamlı bir tepki göstermek için bir araya gelen 35 sanatçı, eserlerini kısmen yaktı. Sanatçıların bu ortak tepkisine destek veren Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, bu eserlerin izleyiciyle buluşabilmesi için ‘Unutmamak’ adlı sergiyi hayata geçiriyor.

“İnsanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken bu davanın zamanaşımına uğraması, kabul edilemez” mesajı veren ‘Unutmamak’ Sergisi, 19 Kasım Salı günü Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ndeki Beşiktaş Çağdaş Galerisi’nde açılacak. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve sanatçıların bir ‘toplumsal sorumluluk projesi’ olarak gördüğü bu çalışma, sadece sergiyle de sınırlı kalmayacak. İstanbul’da düzenlenecek serginin ardından Ankara, İzmir, Eskişehir gibi birçok ilde halkla buluşacak eserler, ardından yurtdışında sergilenecek. Ayrıca Beşiktaş Belediyesi ‘Unutmamak’ sergisine katılan eserleri bir kitapta toplayarak, çalışmanın daha çok insana ulaşmasını sağlayacak.

'UNUTMAMAK MÜZESİ' KURULUYOR

Sanatçı Bubi’nin projesi içinde bir araya gelen resim, heykel, gravür ve fotoğraf sanatçıları, ortak çalışmaya ilişkin bir de ortak açıklama yaptılar:

“19 yıllık dava süreci toplumsal vicdanı tatmin etmekten uzak bir seyir izlemiştir. İnsanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken bu davanın zamanaşımına uğraması, kabul edilemez bir durumdur. Bu bir toplumsal sorumluluk projesidir. Amacı özgürlüklere, farklılıklara, adalet ve demokrasiye ilişkin duyarlılığın, pekişip yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır. Hiçbir politik yönelime öncelik tanımadan, tüm toplumsal gruplara eşit mesafede, hiç kimsenin dili, dini, ırkı, cinsiyeti ve cinsel tercihinden dolayısıyla ayrımcılığa tabi tutulmadığı bir Türkiye özlemiyle. Unutmamak ve Unutturmamak için…”

Yıl sonunda ‘Unutmamak’ sergisinin, Sivas katliamında ölen insanların anısına kalıcı bir hale dönüştürülmesi için Unutmamak Müzesi kurulacak. Sivas Katliamı’nı unutturmamayı ve tarihe taşımayı hedefleyen 35 sanatçının çabasını daimi kılmak isteyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, müzenin kurulması amacıyla Karanfilköy’de çalışmalar başlattı. Yapımı Yüksek Mimar Mustafa Toner tarafından üstlenilen müzenin yıl bitmeden ziyarete açılması hedefleniyor.