Sivas'ta yakılarak katledilen 35 kişi, katliamın 23'üncü yıl dönümünde Ankara ve Sivas'ta gerçekleştirilecek mitinglerle anılacak.

Bu yılki anma programlarında devletin katliamla yüzleşme talebi öne çıkacak.

Sivas'ta gerçekleştirilecek anmaya, Türkiye'nin her yerinden katılım olacak. Ali Baba Cemevi önünde saat 10.00'da bir araya gelecek olan kitle, saat 11.00'de Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçecek.

Sivas'taki anmaya siyasi partilerin yanı sıra kitle örgütü temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

Anmada, katledilen 33 aydını temsilen 33 kişi semah dönecek. Katliamda 2 de otel görevlisi yaşamını yitirmişti.

 Alevi örgütleri, 2 Temmuz 1993’te katledilen 35 kişiyi anmak için çağrı yaptı.

2 TEMMUZ’DA ALANLARA

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Baki Düzgün, zaman aşımını hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini belirterek, “Alevilerle adeta alay ediyorlar. Bu zihniyeti değiştirmeliyiz. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Herkesi 2 Temmuz’da alanlara çağırıyoruz” şeklinde seslendi.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan da, “Sivas ne ilk ne de son oldu. Biz devletten adalet beklemiyoruz. Sivas’a yüz binleri yığdıktan sonra; Cizre’de Mehmet Tunç, Sivas’ta Hasret Gültekin olabildikten sonra adaleti görebiliriz” dedi.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Başkanı Ercan Geçmez ise, toplumsal yüzleşmenin önemine dikkat çekerek, “Toplumsal yüzleşme yoksa adaletin hiçbir anlamı yok. Sivaslıların da katillerden hesap sormak için anmaya gelmeleri gerekiyor” diye konuştu.

SİVAS YÜZLEŞME SÜRECİ OLMALI

Ankara Demokratik Alevi Dernekleri (ADAD) Eşbaşkanı Murat Işık, Alevilere yönelik “katli vaciptir” anlayışının Osmanlı’dan bugüne devam ettiğini ifade ederek, “Devlet hafızası 2 Temmuz’a kadar getirdi. Bu devlet hiçbir zaman toplumsal barışın sağlanması konusunda bir zemin yaratmadı” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İstanbul Eşbaşkanı Bülent Felekoğlu da, tüm Alevileri ve demokrasi güçlerini katliamın yıl dönümü dolayısıyla yapılacak anmalara çağırarak, Sivas ve Ankara mitinglerine güçlü katılım çağrısı yaptı. Aleviler olarak 23 yıldır bir hakikat arayışı içerisinde olduklarını ifade eden Felekoğlu, “Sivas Katliamı’nı savunanlar bugün devlet içinde üst düzey görevleri vardır. Bu tekçi zihniyete dur demeli ve bu yıl Sivas bizim için bir yüzleşme süreci olmalıdır” dedi.