Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı Davası’nda dosyası ayrılan 3 firari sanık Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş’ın yargılandığı davanın 22’inci duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 Duruşmaya Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri, avukatlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri katıldı.

Duruşmada söz alan Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Sivas Katliamı davasına hiçbir vekaletname olmaksızın avukat olarak katılan Nusret Senem’in davadan azledilmesini talep etti.

‘ALMANYA SANIKLARI KORUYOR’

Ardından söz alan Karababa’nın avukatı Özgür Piroğlu, aranan 3 firari sanığın “terör” suçlusu olduğunu ancak İçişleri Bakanlığı tarafından “terörist” olarak aranmadığını belirterek, “Emperyalist Almanya devleti terörist sanıkları korumaktadır” dedi.

Piroğlu, Hollanda devletinin ise vatandaşı olan Carina Cuanna’ya sahip çıkmadığını söyledi.

Hollanda devletinin vatandaşına sahip çıkması için Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’ne dilekçe vermek istediklerini ancak içeri dahi alınmadıklarını dile getiren Piroğlu, Hollanda’nın bu davaya müdahil olması için beyanlarının tutanağa geçirilmesini istedi.

Piroğlu, Hollanda Büyükelçiliği’ne yazı yazılarak davaya katılıp katılmayacağının sorulmasını istedi.

Sanıklardan Eren Ceylan’ın zaman zaman Hollanda’ya gidip geldiğine dair duyumlar aldığını ifade eden Piroğlu, “Hollanda’ya yazı yazılarak, Eren Ceylan’ın iadesinin istenmesini talep ediyorum” dedi.

Piroğlu, ayrıca Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve yazar Ahmet Nesin’in duruşmada şahit olarak dinlenmesini de talep etti.

DAVA İADE TALEBİNDE DÜĞÜMLENDİ

Ardından söz alan müşteki avukatı Şenal Sarıhan, “Almanya’da katillere ağır ceza hükmü uygulanmaktadır. Sanıkları, Türkiye’de ağır cezayı gerekçe göstererek iade etmemesi doğru değildir. Yeniden iade işlemleri için belge ve kanıtların Almanya Dışişleri Bakanlığı’na değil, Bavyera eyaletine gönderilmesini talep ederim. Bu dava iade talebinde düğümlendi. Gerçekten iade talebinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı noktasında sorunlar var. Yeniden bu girişimler noktasında usulüne uygun talep olup olmadığının araştırılıp yeniden iadesi istenmeli” ifadelerini kullandı.

Sarıhan ayrıca, Perinçek ve Nesin’in mahkemede dinlenmesinin davaya katkı sağlamayacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

PERİNÇEK VE NESİN DİNLENMEYECEK

Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, ardından ara kararını açıkladı.

 Sanıklar hakkında yakalama kararının devamına karar veren mahkeme heyeti, Uluslararası Kırmızı Bültende bulunan sanık Eren Ceylan’ın Hollanda’daki açık adresinin mevcut olmadığını belirterek, iadesi yönünde Hollanda adli makamlarına talimat yazılmasına yer olmadığına, Doğu Perinçek ve Ahmet Nesin’in ise karara tesiri bulunmadığı gerekçesiyle dinlenmesine yer olmadığına karar verdi.

Duruşma 20 Ocak 2021’e ertelendi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı