Sivas katliamının 26. yıldönümünde Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği'nin öncülüğünde Belediye Meydanı'nda anma ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını Naciye Bayır'ın okuduğu anma ile ilgili dernek başkanı Cem Yalçın: "Acımız asla soğumadı ve çok diri. Ancak Bodrum Belediye Meydanı'nda; CHP'den, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne; ÖDP'den, Eğitim-Sen'e tüm aydınlanmacı kesimlerinin katılımıyla oluşan şu anki tablo geleceğe dair umutlarımızı daha da güçlendiriyor" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Bayır: "26 yıl önce "Sivas laiklere mezar olacak" sloganını atarak ve "Halk Ozanları" heykelini yıkıp yerde sürükleyerek Madımak Oteli önünde toplanan 15.000 kişilik gerici grup katliamı gerçekleştireceklerini zaten alenen belirtmişlerdi. Devlet yetkileri ve dava iddianamesini hazırlayan savcı yobaz sürüsünü tahrik edilmiş masum bir topluluk olarak göstermişlerdir. Davayı zaman aşımına uğrattılar. Oysa insanlık suçlarında dava zaman aşıma uğramaz. Arananlar Emniyet binaları bitişiğinde oturdular, İstanbul Büyül Şehir Belediyesi'nde çalıştılar. Sivas'ta 'Yakın ulan' diyen zihniyetle, Çubuk'ta 'O evi yakın" diyen zihniyet aynıdır. Sivas davası yeniden ele alınmalıdır. Devlet Aleviler'den özür dilemelidir. Madımak Oteli 'Utanç Müzesi' yapılmalıdır. Mecburi din dersleri kaldırılmalıdır. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir. Sivas'ın ışığı hiç sönmeyecek. Her şey çok güzel olacak" dedi.

Bayır'ın konuşması esnasında meydandaki kalabalık sık sık: "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Ozanlar Ölmez, Türküler Susmaz", "Sivas'ın Işığı Sönmeyecek", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları attı.

Etkinliğin sunumunu yapan Hıdır Çam'ın okuduğu şiirlerin ardından İlhan-Fatoş Özçelik çifti Alevi ağırlıklı olarak deyişlerinden oluşan türkülerle düet yaptı. Ardından İlhan Özçelik'in bağlaması eşliğinde semah gösterimi gerçekleştirildi. Madımak'ın dramatik anlarından olan ve şairlerin; "Hangimiz sağ kalırsak diğerlerimizi de ifade eden bir şiir yazsın" sözleşmesi üzerine Aziz Nesin'in yazdığı şiir Hüray Önal tarafından okundu. Oktay Akça tarafından Sivas katliamını şiirlerle dillendirildi. Ardından katliamın belgeseli barkovizyon gösterimi olarak ekrana yansıtıldı. Hıdır Çam ve Naciye Bayır tarafından Madımak'ta yakılan 33 kişinin isimleri tek tek okunurken alandaki kalabalık "Burda" diyerek karşılık verdi. Ve her birisi için temsili olarak bir kişi alana kırmızı karanfil bıraktı.

CARİNA CUANNA BODRUM'DA YAŞATILACAK

Etkinliğe katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras anma organizasyonunu gerçekleştirenlerin ısrarı üzerine mikrofona geçerek: “Pir Sultanlar, Kubilay Asteğmenler, Uğur Mumcular, Çorumdakiler, Maraştakiler, Sivas'taki 33 can katledildiler. Ancak onların fikirlerini öldüremediler. İnsanları yakabilirler ama fikirleri yakamazlar. Canlarımızı anıyoruz. Yüreğimizde yaşatıyoruz. Anadolu Alevi-Bektaşi kültürü ile yoğrulmuş olsaydı; bu topraklardan sevgi ve barış eksik olmazdı" dedi.

Gecenin şiirsel sunumunu yapan Hıdır Çam "Sivas katliamından aklımda kalan dramlardan birisi de Hollandalı 23 yaşındaki gazeteci Carina Cuanna idi. O da yakıldı ve külleri memleketine gönderildi. Carina'nın isminin Bodrum'da bir parka verilmesi hem bir özür hem de ülkemizin yobaz sürülerinden ibaret olmadığını gösteren bir adım olacaktır. Bu konuda Bodrum Belediyesi'nden talepte bulunmak istiyoruz" dedi. Başkan Aras öneriye çok sıcak bakarak; "Kesinlikle bununla ilgili gereğini yapacağız. Geç bile kalmışız" dedi. Aras'ın meydandaki kalabalığı heyecanlandıran ve duygulandıran konuşmasının ardından Ozan Erol Kösedağı bağlaması ile türküler seslendirdi.

“AYDINLANMA İÇİN BİRLİK”

Etkinliğe katılanlardan Merzuka Özdeş, “Bugün güneş ısıtmadı. Gökte ise yıldızlar yanmadı. İnsanlığın bir daha bu acıları yaşamaması için Sivas katilleri zaman aşımı ile aklanamamalıdır. Bu dava biz bitti demeden bitmez. İnsanlık suçlarında dava zaman aşımı olamaz" dedi. Alevi Bektaşi Kültür Derneği üyelerinden Nurgül Sevindi. "Pir Sultan Abdal şenliklerine katılmak için gittikleri Sivas’tan bir daha dönemeyen canlarımızdan en yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en küçüğü ise folklor gösterisi için orada olan 12 yaşındaki Koray Kaya’ydı. Aradan geçen yıllara rağmen acımız hala çok taze, yüreğimiz ateş yeri, boğazımız düğüm düğüm. Acımız asla sonlanmayacak. Ancak katliamın aydınlanması acımızı hafifletebilir" görüşlerine yer verdi.

CHP üyesi Nesrin Özalın: "Bodrumlu olarak demokrasiyi ve laikliği ayakta tutmak, karanlığa ve yobazlığa dur demek için her zamankinden fazla birliğimize ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Yani aydınlanma için birlik. Ülkemizi yobazların ölüm ateşi değil, devrimci-demokratların ışığı aydınlatacaktır" dedi.

Alanda bulunanlardan Zeynep Demir ise: "Türkiye geçmişindeki bu utançla yüzleşmek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bu nedenle Alevi örgütlerinin, ailelerinin emek ve demokrasi güçlerinin sesine kulak verilmelidir. Madımak Oteli'ni bir 'utanç müzesine' dönüştürülmelidir, bu katliam lanetlenmelidir" görüşlerini dile getirdi. (Ayhan Karahan / Bodrum)