Mehmet Bilber / Demokrat Haber Ankara

 

Sivas olaylarıyla ilgili kritik dava bugün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Binler adliye önünü doldurdu. Mahkeme sanıklar hakkında zamanaşımı kararı verince göstericiler polisle çatıştı.

 

Sivas Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin yanarak hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylara ilişkin açılan davada kritik duruşma bugün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava başlamadan sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce insan adliyenin önünü bir miting alanına dönüştürdü. Alevi dernekleri ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla adliye önünü dolduranlar “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Katil devlet hesap verecek”, “Zaman aşımına hayır” sloganları atarken sık sık alkışlar ve ıslıklarla seslerini mahkeme heyetine duyurmaya çalıştı.

 

Öldürülen Ermeni gazeteci-yazar Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, gazeteci Can Dündar, BDP milletvekilleri Gülten Kışanak, Sırrı Sakık, Sırrı Süreyya Önder ve CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz’la birçok dernek yöneticisi ve demokratik kitle örgütü yöneticisi de sabah saatlerinden itibaren destek için adliye önündeydi.

 

Uzun bekleyişin ardından mahkeme salonundan çıkan öldürülen 35 kişinin yakınları ve avukatları mahkeme kararını duyurdu. Kararı öğrenen kitlenin öfkesi sokaklara taştı.

Mahkemenin kararına göre Sivas’ta işlenenin insanlık suçu, fakat Türkiye’deki hukuka göre bu suçu asli unsur olarak örgütleyen düzenleyen kamu görevlileri için zamanaşımı süresi uygulanmaz. Bu suçtan dolayı yargılanan iki kamu görevlisinin ölmüş olmalarından dolayı davanın düşürülmesine, mevcut sanıkların ise olayların asli unsuru değil katılımcıları oldukları gerekçesiyle beraat etmelerine karar verildi.

 

KARARA ADLİYE ÖNÜNDE BÜYÜK TEPKİ

Mahkeme sonrası açıklamanın yapılmasının ardından karara öfkelenen binlerce gösterici adliye önündeki caddeyi trafiğe kapatarak Kızılay yönünde yürüyüşe geçmek istedi. Yürüyüşe polis biber gazı ve tazyikli suyla engel oldu. Uzun süre adliye önünde süren çatışma numune hastanesi önünde de devam etti. Hastane önünde yoğun biber gazı kullanan polis Kızılay Yüksel Caddesi’nde yaşanan gerginlik esnasında bir ilköğretim okulunun bahçesine de gaz bombası attı.


Fotoğraflar için TKLAYIN >>>

Tepkiler: Önce 'insanlık aşındı' sonra üstüne gaz sıkıldı >>>