Anayasa Mahkemesi (AYM) Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamaması üzerine Kristal-İş Sendikası’nın Şişecam’da başlattığı grevin, ‘milli güvenlik’ gerekçe gösterilerek Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesini hak ihlali saydı.

Kristal-İş Sendikası’na bağlı yaklaşık 5800 işçi 20 Haziran 2014 günü Cam İşverenleri Sendikası ile Türk-İş’e bağlı Kristal-İş sendikası arasında sürdürülen ücret zammı, düşük ücretli çalışanlar için talep edilen iyileştirme zammı, işe giriş ücreti ve bazı parasal haklar üzerindeki müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine grev başlatan Kristal-İş hak ettiklerini alana kadar grevi devam ettirme kararı almıştı.

Grev uygulaması, Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş (Kırklareli, Mersin, Eskişehir Fabrikaları), Anadolu Cam Sanayi A.Ş. (Mersin fabrikası), Trakya Cam Sanayi A.Ş. (Trakya Düz Cam, Trakya Otocam ve Mersin Fabrikaları), Anadolu Cam Yenişehir Sanayii A.Ş., Trakya Cam Yenişehir Sanayii A.Ş. ve Cam Elyaf Sanayi A.Ş. olmak üzere Şişecam’a ait 6 şirkete bağlı 10 İşyerini ve 5 bin 800 cam işçisini kapsıyordu.

Bir hafta sonra Bakanlar Kurulu’nun ‘genel sağlığı bozduğu ve milli güvenliği tehdit ettiği’ gerekçesiyle grev, 60 gün süreyle ertelenmişti. Sendikanın, kararın yürütmesinin durdurulması ile ilgili açtığı dava ise Danıştay tarafından reddedilmişti.

Sendika, bunun üzerine grev hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. İncelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, grevin ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle ertelenmesini hak ihlali saydı.

AYM’nin oy birliği ile aldığı karar Resmi Gazete’de yayımlandı.