Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş milletvekili Sırrı Sakık, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Bursa'da Kürt mahallesine yapılan saldırılarla ilgili konuştu. Sakık konuşmasında, "Suçüstü yakalanan kişilerin hiçbiri göz altına dahi alınmadı," dedi.

Sakık, meclis kürsüsünde öncelikle açlık grevleri ile ilgili aydınların, sanatçıların çağrılarından bölümler okudu. Bunun ardında Bursa'da Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Yavuz Selim mahallesine yapılan saldırılardan bahseden Sakık, mağdurların tutuklandığını, ancak olayların faillerine karşı hiçbir girişimin olmadığını söyledi.

'SALDIRININ KİMDEN GELDİĞİ ORTADA, AMA MAĞDUR OLANLAR TUTUKLANIYOR'

Sakık, Bursa valisi Şahabettin Harput'un, "Suçlu kim olursa olsun, benim evladım bile olsa, eline kelepçeyi ben vururum, polise ben veririm," sözlerine atıfta bulunarak, "Bursa'da kimin kime saldırı düzenlediğini hepimiz biliyoruz. Bunu medyadan da gördük" dedi ve elindeki fotoğrafları gösterdi.

Sakık'ın elindeki fotoğraflarda kurt işareti yapan ülkücüler ve ellerinde satır ve sopalarla saldırıları düzenleyenler görünmekteydi.  

Sakık fotoğrafları gösterdikten sonra, "Ellerinde sallamalar, döner bıçakları olan insanlar var. Saldırının kimden geldiği ortada. Bunların hiçbiri gözaltına dahi alınmıyor. Yaralananlar göz altına alınıyor. Mağdur olan 5 kişi tutuklanıyor," dedi.

Valiye seslenen Sakık, "Suç üstü yakalanmışlar, saldırılar düzenlenmiş, iş yerleri yerle bir edilmiş, talan edilmiş, ama saldırıyı gerçekleştirenlerle ilgili bir kişi bile göz altına alınmıyor," açıklamasında bulundu.

'CİNAYETİ İŞLEYENLER BELLİ'

Sırrı Sakık konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğer bam telimize basarsanız biz de çıkıp söyleriz. Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Valiye, polise sesleniyorum; cinayeti işleyenler belli, onları içeri almıyorsanız bize bir tek şey kalıyor direnmek. Eğer devlet benim vatandaşımın can ve mal güvenliğini korumuyorsa, 'azdan az gider çoktan çok gider', devlet de başını aklına toplamalıdır."

BURSA'DA NE OLMUŞTU

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 28 Ekim'de BDP'liler cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İlçe Binası'na yürüyüş gerçekleştirmek istemişti. Ancak BDP'lilerin yapmak istediği yürüyüşe hem polisin hem de ilçedeki ülkücülerin saldırısı olmuştu. 

Ülkücü gruplar BDP'nin İlçe Binası'nı basmaya çalışmıştı. Çıkan olaylarda polis BDP'lilerin üzerine ateş açmıştı. Polisin silahlı saldırısı sonucu 3 kişi yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı.

BDP'nin 30 Ekim'de ilan ettiği 'topyekun direniş günü' için Bursa'da bir araya gelen BDP'lilere, gene saldırılar olmuş, ülkücüler Kürt mahallesine toplu saldırılar düzenlemişti.

Olaylarla ilgili olarak 30 kişi gözaltına alınmıştı. Toplamda 16 kişi tutuklanmıştı. (Demokrat Haber/BA)